Alig pár darabos megrendeléseket sikerült begyűjtenie az Airbusnak és a Boeingnek augusztus folyamán, az európai gyártó közben elérte az 500-as átadási darabszámot.

Az év leggyengébb hónapját produkálták a gyártók augusztusban, ami persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük a nyári szabadságolásokat is. Az Airbus 16 gépre kötött szerződést, ebből 15 darab A321neóra szólt, de a megrendelő kilétét nem hozták nyilvánosságra. A fennmaradó egy darab egy privát ügyfél A320neo rendelése.

Forrás: Airbus

A Boeing mindössze 6 gép gyártásra szerződött az év nyolcadik hónapjában, a China Airlines három darab áruszállító triplahetest, egy magán vásárló két darab 9-es Dreamlinert, a Turkmenhowayollary Agency pedig egy 777-200LR-t rendelt.

Az év eddigi részében lemondásokkal együtt az Airbus 95, a Boeing -85 gép eladásánál tart, lemondások nélkül Toulouse 262, Chicago 131 kereskedelmi gépet adott el. Tavaly ugyanilyenkor az Airbus 434, a Boeing 685 gépre szerződött.

Az átadások terén továbbra is az Airbus vezet, a hónap során elérte az 500-as átadási darabszámot. Az előző hónapokhoz képest nem erőltették meg magukat, 40 repülőgépet adtak át üzemeltetésre, ezzel a hónap végére éppen elérték az 500-as határt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Sorban készülnek a Dreamlinerek Everettben. Átlagosan két hét alatt végeznek egy géppel.

A Boeing a 737-es gyártósor teljes leállása miatt csak szélestörzsű gépeket gyártott le, augusztusban 18 gépet adtak át. A teljes éves darabszám augusztus végén 248 darabon állt.

Egy évvel korábban az Airbus augusztus végéig 434, a Boeing 481 repülőgépet adott át üzemeltetésre ügyfeleinek.