Beindult a 2019-es év és ezzel újra kezdetét vette az Airbus és a Boeing közötti verseny a gépátadások és megrendelések terén. De az európaiak rossz felé indultak el.

Volt már olyan, hogy az Airbus a nettó, vagyis lemondásokkal együtt mínusszal zárta a hónapot, de mellette voltak friss megrendeléseik. Az idei január viszont eléggé érdekesre sikeredett, ugyanis a toulouse-i különítmény az év első hónapjában egyetlen egy repülőgépet sem adott el, viszont lemondtak 13 példányt, így a havi nettó mérleg mínusz 13. Ebben benne van a Qantas által visszamondott 8 darab A380-as, illetve 5 darab A220-as is, amelyet korábban meg nem nevezett üzemeltető kért.

A Boeing ezzel szemben pluszban zárta a januárt, bár szolidan. A katonai beszerzéseket nem számolva 27 darab gépet adtak el, Boeing 737 MAX-okat és 9-es, 10-es Dreamlinereket, de egyik vevő kilétét sem fedte fel a társaság.

Egy évvel korábban az Airbus 20, a Boeing 16 gépet adott el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az átadások terén is érződött még az év eleje, az Airbus hangáraiból 39 gép gördül ki készre gyártva, ebből 33 tartozott az A320-as családba, A350-esből öt, A330-asból egy került az üzemeltetőkhöz.

Fotó: AIRportal.hu

A Boeing 44 kereskedelmi gépet adott át az ügyfeleinek januárban: nyolc Dreamliner, két triplahetes és egy 767-es is elkészült a 33 darab 737-es mellett.

Tavaly januárban az Airbus 27, a Boeing 42 gép gyártásával végzett.