Már kiállítható az EESZT webes felületéről az uniós Covid-igazolvány: aki rendelkezik hozzáféréssel a rendszerhez, néhány kattintással letöltheti és kinyomtathatja, de a dokumentum díjmentesen igényelhető Kormányablakokban és a háziorvosnál, és a telefonos alkalmazásnak új verziója is lesz.

A július 30-án éjjel megjelent Magyar Közlönyben tette közzé a kormány az uniós, digitális Covid-igazolvány kiállításával kapcsolatos rendeletét. Az EESZT oldalán reggelre már meg is jelent egy új opció, amelyre kattintva néhány perc alatt kiváltható az uniós digitális Covid-igazolvány.

Az oldalon elérhető tájékoztató szerint az uniós digitális Covid-igazolvány egy digitális és papír formátumú okmány, amelynek segítségével a koronavírus elleni védettség igazolható az Európai Unió teljes területén. Az igazolvány a védettség mindhárom lehetséges formáját igazolja, így az alábbi típusai vannak: uniós oltási igazolvány, tesztigazolvány, gyógyultsági igazolvány.

Az oldal azonban felhívja a figyelmet, hogy az uniós igazolás megléte ellenére az utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az utas a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tehát a dokumentum maga egységes, de a vele járó “előnyök” nem. Minden országban más-más szabályok vonatkozhatnak a Covid-igazolvánnyal renelkezők beutazására, és helyben alkalmazott korlátozások (pl. maszkviselés, rendezvények, színházak, mozik látogatása, stb.) is eltérőek lehetnek. Az uniós jogszabály szerint a tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat kötelező elfogadni, a más vakcinák (pl. a hazánkban alkalmazottak közül a Szputnyik V és a Sinopharm) esetében a célország saját döntése, hogy az azokkal beoltottak esetében milyen szabályokat alkalmaz.

Ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor nem szükséges beszereznie az igazolást. Az uniós Covid-igazolvány Magyarországon egyenértékű jogokat biztosít a magyar védettségi igazolvánnyal a magyar és a uniós állampolgároknak is.

A magyar védettségi igazolvánnyal (zöld plasztik kártya) ellentétben viszont az uniós Covid-igazolványt nem állítják ki automatikusan a magyar hatóságok, hanem igényelni kell. Erre három módon is van lehetőség:

1. EESZT lakossági portál (eeszt.gov.hu) 

Az EESZT lakossági portálon belépést követően néhány kattintással kiállítható és letölthető egy PDF formátumú egyoldalas dokumentum, amelyet le lehet menteni és ki is lehet nyomtatni.

2. Mobilapplikáció: EESZT Lakossági (Apple), vagy EESZT (Google) új verziója segítségével)

A jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazás-áruházakban.

Bár a korábbi EESZT applikáció adattartalma is bővült a vakcina típusával és a második oltás dátumával, a felület pedig kétnyelvű lett (magyar és angol), formailag ez még nem hasonlít az uniós igazoláshoz, illetve a TAJ szám szerepel benne (az uniósban ez nem kell), de a születési dátum hiányzik.

A mobilalkalmazás még nem elérhető.

3. Kormányablakokban és a háziorvosoknál

A jogosultak az igazolványokat a Kormányablakoknál ingyenesen kérhetik. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális oltási, teszt- és felgyógyulási Covid-igazolvány igénylésére van lehetőség, amelyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók.

Az igazolásokat papíralapon a háziorvosoknál is lehet díjmentesen igényelni.

A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja, ezek ellenőrzése majd csak az ellenőrző alkalmazás (EESZT Covid Control) EU kompatibilis verziójával lesz lehetséges.