November második felére érheti el a mélypontot a Liszt Ferenc-reptér forgalma: mintegy 20 útvonal és heti 70 járat maradt elérhető, de a tervezett menetrendből a friss korlátozások miatt továbbiak is kieshetnek.

Több légitársaság is felfüggesztette üzemelését budapesti útvonalán, vagy drasztikusan csökkentette a hetente közlekedő járatok számát november elejétől a romló európai járványhelyzet és az egyre szigorúbb korlátozások miatt.

Szünetel például a Lufthansa müncheni, a Belavia minszki, a Swiss zürichi, az Air France párizsi, a Brussels Airlines brüsszeli összeköttetése, és nem közlekedik Budapestre a British Airways sem Heathrowról.

A legtöbb járatot a KLM repüli novemberben, szinte majdnem minden nap két gépet küld Budapestre amszterdami központjából.

A LOT a korábban bejelentett menetrend szerint fenntartja a varsói, wroclawi és szöuli útvonalát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Hetente egy alkalommal lehet eljutni Helsinkibe a Finnair járatával, és a Turkish Airlines járataival Isztambul is elérhető marad heti néhány alkalommal.

Az Emirates-szel heti kétszer lehet repülni Dubajba, a Qatar Airways pedig továbbra is hetente három alkalommal, Boeing 787-8 Dreamlinerekkel szállítja az utasokat Budapest és Doha között.

A Eurowings viszont november 13-tól felfüggeszti a stuttgarti járatát, és drasztikusan megnyirbálta menetrendjét a két ultrafapados: a Wizz Air mindössze három útvonalon, heti öt járatot tart fenn, a Ryanair négy (öt) útvonalon, de jelentősen csökkentett járatszámmal közlekedik.

Egy új útvonal is nyílik november végén,
a hónap utolsó szombatjától hetente egy alkalommal lehet majd utazni az egyiptomi Hurghadába az Egyptair Airbus A220-300-as repülőgépeivel.

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott táblázata a tervezett menetrendről:

Légitársaság Úti cél Heti járatszám novemberben*
Aeroflot Moszkva 2
Easyjet Bázel 2
Egypt Air Kairó 1
Egypt Air Hurghada 1 (nov. 28-tól)
Emirates Dubaj 2
Eurowings Stuttgart 1 (nov. 13-tól felfüggesztve)
Finnair Helsinki 1
KLM Royal Dutch Airlines Amszterdam 14
LOT Polish Airlines Wroclaw 1
LOT Polish Airlines Szöul 1
LOT Polish Airlines Varsó 11
Lufthansa Frankfurt 10
Qatar Airways Doha 3
Ryanair Brüsszel 2
Dublin 3
Manchester 3
London (STN) 10
Turkish Airlines Isztambul 4
Wizz Air Eindhoven 2
London (LTN) 2
Stockholm 1

A heti járatszámok egyes útvonalak esetében november második felében folyamatosan változnak a foglalási rendszerek adatai szerint, általában csökkentés figyelhető meg a heti járatok számában:

  • a KLM egyes napokon csak egy járatot indít Budapestre,
  • a Lufthansa frankfurti járata november második felében csak heti 8 alakalommal repül Budapestre.
  • a Ryanair foglalási rendszere szerint november 20-ig néhány járatuk közlekedik még Budapest és Bergamo között, London-Stanstedre közlekedő járatainak száma heti négyre, majd november végére heti kettőre csökken.
  • a Turkish Airlines heti négy tervezett járatából november második felében egyes heteken csak két vagy három járat közlekedik.

Az európai és magyarországi járványhelyzet, a folyamatosan változó karanténszabályok és utazási korlátozások miatt a helyzet napról napra változhat. De lényegében ez lehet a mélypont a budapesti repülőtér forgalmában, mert a járatkeresők szerint december elejétől több útvonal is visszatér és az ünnepek előtt a meglévőkön is sűrűbben közlekednek a járatok – legalábbis a légitársaságok most így tervezik.