Közeleg a vég az Alitalia számára, az Etihad bejelentette, hogy nem fektet több pénzt a veszteséges olasz légitársaságba, így az csődvédelembe vonult.

 

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

James Hogan, a 49 százalékos tulajdonos vezérigazgatója azok után mondta ezt, hogy az Alitalia igazgatósága közleményben bejelentette: fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeznek. Ez egyenes következménye annak, hogy a múlt héten a dolgozók visszautasították a restrukturálással kapcsolatos terveket, így az igazgatóság nem tud friss tőkét pumpálni a társaságba.

A lépéssel az igazgatóság azt is elismerte, hogy súlyos gazdasági és financiális helyzetbe került a társaság, és a részvényesek nem képesek finanszírozni a céget. Így aztán nem volt más választásuk, mint egy speciális eljárásba belépni, amely nagyon hasonló a csődvédelemhez.

James Hogan a Reuters szerint azt mondta, nincs a terveik között, hogy újabb pénzeket pumpáljanak az Alitaliába, mivel nincs meg a cég átalakításához szükséges döntés és támogatás. A csődvédelem benyújtását azonban az Etihad is támogatja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A dolgozók múlt héten utasították el azt a tervet, amely számukra nézve is jelentős hátránnyal kecsegtetett volna, hiszen az elbocsátások mellett jelentős fizetéscsökkentést is tartalmazott. A céget azonban nem ez, hanem a 2 milliárd eurós feltőkésítés, pontosabban ennek hiánya vágta földhöz, ugyanis ez is szerepelt a tervek között. Érdekesség, hogy a mindig erős olasz szakszervezetek elfogadták az átszervezés tervezetét.

Az elmúlt két évben, már az Etihad szárnyai alatt a légitársaság 600 millió eurós veszteséget termelt, amelyet főként Olaszország két legnagyobb bankjának, az Intesa Sanpaolónak, illetve az UniCreditnek kellett lenyelnie. Ezért is döntött az Alitalia úgy, hogy új tervet készít a társaság megmentésére.

A hitelezők ugyanakkor februárban úgy döntöttek, 60 napig hajlandóak még finanszírozni a társaság működését, ha ez alatt nem történik változás, akkor csődbe viszik az Alitaliát.

A légitársaság járatait – egyelőre – nem érinti a döntés, azok továbbra is menetrend szerint közlekednek.