Közel félmilliárd eurós segítséget kap az Air Europa a spanyol államtól, miután kiemelt fontosságú céggé nyilvánította a kormányzat. A légitársaságot megvenni szándékozó IAG-holding egyelőre kivár, és megvizsgálja a vállalat helyzetét a segély után.

A spanyol EFE hírügynökség jelentése szerint az Air Europa 475 millió euróhoz juthat a spanyol kormányzattól, amit azzal indokolnak, hogy különben csődbe menne a járvány okozta utazási korlátozások miatt. Az állam hitel formájában segíti a légicéget, az összeget hat év alatt kell visszafizetni. Az igazgatóságba a kormányzat két tagot delegál, akik a közpénz felhasználását ellenőrzik.

María Jesús Montero kormányszóvivő sajtótájékoztatón azt mondta,

az Air Europa az ország második legnagyobb légitársasága, jelentős tényező a turizmusban, a spanyol légitársasági bevételek 18 százalékát adja.

Fotó: AIRportal.hu

Az Air Europa sok város között alapvető szolgáltatást nyújt belföldön és nemzetközi forgalomban egyaránt, nem mellesleg a madridi repülőtér egyik fő használója az Iberia mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindeközben az International Airlines Group visszakozni látszik az Air Europa megvételétől. Luis Gallego vezérigazgató, az Iberia korábbi vezetője múlt pénteken azt mondta: „nem ugyanazt vennénk meg, mint amiért 1 milliárd eurót adtunk volna korábban”. Az állami hitel folyósítása után áttekintik a versenytárs anyagi helyzetét, és az után hoznak végleges döntést – tette hozzá.

A vezérigazgató indirekt módon támogatást is kért a kormánytól, szeretné, ha segítenének az Iberiának megerősíteni a madridi gyűjtő-elosztó központjukban a vezető szerepüket.

Az IAG napra pontosan egy éve jelentette be, hogy felvásárolják az Air Európát, idén júliusban viszont már csak az eredetileg ajánlott 1 egymilliárd euró feléért akarta volna megvenni a légicéget, a járvány hatására.