A repülőterek nemzetközi szervezete által kiadott statisztika szerint tavaly a járvány ellenére ismét Atlanta lett a világ legnagyobb forgalmú légikikötője, de további meglepetések is vannak a top 10-es listában.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) minden évben készít statisztikát a légikikötőkről, ezt az utasok számát tekintve hosszú évek óta az atlantai Harsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtér vezette. Az USA-beli fő átszállóközpont a járvány előtt éves szinten több mint 100 millió érkezőt-indulót fogadott.

Forrás: Atlanta Airport

Aztán 2020-ban a második helyre szorult, miután Kínában a belföldi forgalom akkor még jelentősen élénkebb volt más országokhoz képest, de 2021-ben a helyzet megfordult.

A top 10-es lista ugyanis jelentősen átalakult, mivel Kínában a szigorú járványkezelés miatt folyamatosak a kisebb-nagyobb lezárások, az Egyesült Államokban viszont szabadabban lehet mozogni.

Ennek köszönhetően a tavalyi 10 legforgalmasabb reptérből 8 az USA területén fekszik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Atlanta 2021-ben 75 millió utast szolgált ki, ez 31 százalékkal alacsonyabb a 2019-es szinthez képest. A tavalyi első Kanton most csak a nyolcadik helyre futott be 40,2 milliós forgalommal, mellette a másik nem amerikai repülőtér a listán a csengtui, ahol 40,1 millió utas volt.

Atlanta után sorrendben Dallas-Fort Worth, Denver, Chicago-O’Hare, Los Angeles, Charlotte, Orlando következik, majd Kanton, Csengtu és Las Vegas zárja a top 10-et.

Forrás: Emirates

Ha csak a nemzetközi utasok számát nézzük, akkor a Dubaji Nemzetközi Repülőtér bizonyult ismét a legnagyobbnak, így volt ez a járvány előtt és alatt is, bár ott tavaly 29 millió nemzetközi utast regisztráltak csak, míg 2019-ben 66 százalékkal többet.

Ezen a listán a top 3-ba még Isztambul és Amszterdam fért fel, előbbi 26,4, utóbbi 25,4 millió nemzetközi utassal.

Cargo szempontjából viszont (ismét) trónfosztás történt, azaz visszaállt a járvány előtti helyzet. Az első két helyért Memphis és Hongkong versenyez, a járvány előtt a távol-keleti város volt a listavezető, majd a szigorú korlátozások miatt Memphis átvette a vezető helyet. Ezt most Hongkong visszavette, 5 millió tonnás forgalommal, a tennessee-i légikikötőben 4,4 millió tonna árut mozgattak meg.

Amíg az utasforgalom minden esetben elmarad a járvány előttitől, az áruforgalom ha csak kicsivel is, (3-5 százalék) de meghaladja a 2019-es szintet.