2017. április 17. hétfőig adhatják be a jelentkezők a HungaroControl idei légiforgalmi irányító képzésére a jelentkezésüket. 2017 szeptemberben két tanfolyam is indul, egyiken az ország felett áthaladó légiforgalmat kezelő radarirányítókat, a másikon pedig repülőtéri légiforgalmi irányítókat, más néven tornyosokat képeznek.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Ahogyan a korábbi években már megszokottá vált az ország polgári légiforgalmi irányítását ellátó állami tulajdonú vállalat 2017 szeptemberében is elindítja képzését, melynek keretén belül radarirányítókat képeznek. A radarirányítók az ország felett áthaladó légi forgalom (Area Control Center, ACC), valamint a budapesti repülőtérre érkező és az onnan induló forgalom irányítását (közelkörzet, Approach, APP) látják el.

A HungaroControl idén év elején jelentette be, hogy 2017-ben egy másik tanfolyam is indul, melynek célja repülőtéri légiforgalmi irányítók képzése. A repülőtéri légiforgalmi irányítók, vagy köznapi néven tornyos irányítók, egy adott repülőtéren és a repülőtér közvetlen környezetében található légtérben (CTR) irányítják a légi járműveket (pl. le- és felszállások, gurulási engedélyek, hajtóműindítás, útvonalengedélyek), valamint a munkaterületen dolgozó földi járművek mozgását.

Online jelentkezhetsz 2017. április 17-ig!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2017. szeptemberében induló radarirányító és tornyos tanfolyamok jelentkezési határideje egyaránt 2017. április 17. A jelentkezők a HungaroControl weboldalán, online adhatják le a jelentkezésüket.

A jelentkezéshez önéletrajzot, motivációs levelet, nyelvvizsga bizonyítványt és a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló bizonyítványt kell csatolni.

A HungaroControl a beadott pályázati anyagok alapján végez egy előszűrést. Az előszűrés alapján a követelményeknek megfelelő jelentkezők meghívást kapnak a kiválasztás második körébe.

A kiválasztási eljárás második körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angol nyelvtudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérik a szakemberek. A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, amelyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, amelyeket a tesztek vizsgálnak:

átfogó logikus gondolkodásmód, gyors és hatékony döntéshozatal, koncentrációs készség, rövidtávú memória, kommunikációs készség, munkához való viszony, stb.

További kognitív képességek és az angol nyelvtudás mérésére az EUROCONTROL által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott, számítógép-alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test, FEAST teszt), használja a HungaroControl. A tesztek költségeit a HungaroControl Zrt. viseli.

A képességvizsgálatok időpontjáról, helyszínéről, a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen kerül kiértesítésre.

A jelentkezés harmadik körében egy egészségügyi alkalmassági felmérés történik, repülőorvosi vizsgálaton kell megjelenni. A vizsgálat költségeit a jelentkezőknek kell a helyszínen fizetniük. Hatósági minősítés eljárási díját a HungaroControl Zrt. viseli.

Végül a negyedik körben a jelentkezők egy úgynevezett Assessment Center-en (AC) vesznek részt. Az AC-n szociális kompetenciákat (például együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (például stressztűrés) vizsgál és mér a HungaroControl.

Az Assessment Centert követően hozza meg a végső döntést a cég arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik 2017 szeptemberében megkezdhetik a képzést.

Milyen a jó légiforgalmi irányító?

Hipermodern környezetben dolgoznak a légiforgalmi irányítók. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Hipermodern környezetben dolgoznak a légiforgalmi irányítók. (Fotó: AIRportal.hu)

A jó légiforgalmi irányító magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes, képes gyorsan dönteni, átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát, jó koncentrációs készséggel rendelkezik, képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is, jó problémamegoldó, igényli a folyamatos fejlődést, képes és akar csapatban dolgozni, szereti a szakmáját és elkötelezett iránta.

Ha ezen tulajdonságok legtöbbjével rendelkezel és megfelelsz a jelentkezési feltételeknek, azaz Európai uniós állampolgár vagy, anyanyelvi szinten beszélsz magyarul, államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal és legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkezel, valamint betöltötted a 20. életévedet és büntetlen előéletű vagy,

jelentkezz 2017. április 17-ig a HungaroControl 2017. szeptemberében induló légiforgalmi irányító tanfolyamainak egyikére!

Tudj meg még többet a kiválasztásról és a képzésről! Így választják ki a jövő légiforgalmi irányítóit

Két légiforgalmi irányító tanfolyamot is indít a HungaroControl 2017-ben. Az idei évben repülőtéri légiforgalmi irányítókat (tornyosokat) és radarirányítókat is képez a cég. A képzések 2017 szeptemberében indulnak, a jelentkezési határidő mindkét tanfolyam esetében 2017. április 17. A jelentkezőknek egy összetett kiválasztási folyamatban kell részt venniük, melynek végére dől el, hogy kikből lehet légiforgalmi irányító. A kiválasztási folyamatról Petrik Emesét, a HungaroControl szervezetfejlesztő munkatársát kérdeztük. Részletek…


A légiforgalmi irányító felvételiről és képzésről első kézből!

Két légiforgalmi irányító hallgatót, a másodéves Sóti Lászlót és az alapképzést teljesítő Gajdos Tamást kértünk fel, hogy osszák meg tapasztalataikat, tanácsaikat az irányítók kiválasztási folyamatáról és a két éves tanfolyamról. Talán ők azok, akik egy illetve két év távlatából, a legjobban emlékeznek a légiforgalmi irányító képzésre jelentkezők előtt álló kihívásokra. Jó tanácsokkal, érdekes és aktuális tapasztalatokkal szolgálhatnak az idén szeptemberben induló tanfolyamra jelentkező társaiknak. Részletek…