Az esetleges „kemény”, azaz megállapodások nélküli Brexitre készülve a brit EasyJet 1400 pilótájának engedélyeit helyezi át az Egyesült Királyságból, hogy biztosítható legyen ilyen esetben is az üzemelés.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Miután létrehozta osztrák leányvállalatát és a flottája egy nagy részét ehhez irányította át, a brit fapados Easyjet folytatja a felkészülést az Egyesült Királyság unióból való távozására.

A megállapodások nélküli, „hard”, azaz „kemény” Brexit eshetősége miatt az aero.de cikke szerint 1400 pilótájának szakszolgálati engedélyeit helyezteti át a kontinentális Európába.

Az osztrák leányvállalathoz kerül a repülőszemélyzet java része, de a németországi bázison dolgozóknak német papírjaik lesznek.

Az Egyesült Királyságban lévő állomáshelyeken szolgálatot teljesítő pilóták esetében nem lesz változás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság közlése szerint azért teszik meg ezt a lépést, mert lehetséges, hogy a Brexit után nem lesznek érvényesek az unióban a brit papírok. Tájékoztatásuk alapján a dokumentumok átíratása a különböző hatóságok egyetértésével zajlik majd.

Mint korábban megírtuk, a bécsi központú cégbe helyezték át a brit üzemen kívüli összes többi európai (kontinentális) működést, mintegy száz repülőgépet és négyezer dolgozót, arra az esetre, ha megszűnne a szabad légiközlekedés az Egyesült Királyság és az unió között.

A Brexitre való készülés jegyében pedig létrehoztak egy külön brit AOC-vel (üzembentartói engedéllyel) rendelkező céget is, amely az ottani forgalmat bonyolítja, az egészet pedig (a már jó ideje meglévő svájci részleggel együtt) holdingként fogja össze az anyavállalat.