A 2020 júniustól 2021 júniusig tartó időszak alatt 157 402 tonna árut kezelt a budapesti Cargo City. A jelentős áruforgalomhoz hozzájárult többek között a repülőtér kiváló infrastruktúrája, az e-kereskedelem további erősödése, továbbá az is, hogy 2021 áprilisában az Alibaba Group a magyar fővárost választotta kelet-közép-európai légi logisztikai központjának.

Hónapról hónapra dőlnek meg az áruszállítási rekordok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a BUD Cargo City által kezelt áruk mennyisége mind a 2020-as, mind pedig a 2019-es évhez képest folyamatos emelkedést mutat – közölte a légikikötő üzemeltetője.

Amint korábban megírtuk, 2021 júniusában 15 233 tonna légi árut kezelt a repülőtér, amely 52,6%-os növekedést jelent a 2020-as év és 41,2%-ost a 2019-es év azonos hónapjához képest. Az egymást követő, kimagasló adatokat mutató hónapoknak köszönhetően az idei első féléves árumennyiség is soha nem tapasztalt szintet ért el: a 2021. januártól júniusig terjedő időszakban 86 798 tonna áru fordult meg a budapesti repülőtéren, ami 35,9%-kal több, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

A dinamikusan növekvő cargo-forgalom azonban nemcsak rekord félévet, de rekord 12 hónapot is eredményezett:
a repülőtér a 2020. június és 2021. július közötti időszakban átlépte a bűvös 150 ezer tonnás álomhatárt, és ezzel további hatalmas lépést tett afelé, hogy a régió légi áruszállítási központjává váljon.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A Budapest Airport cargo-tevékenysége közvetlenül hozzávetőleg 1800 munkahelyet teremt a repülőtéren, és még további 10 000-et hozzá kapcsolódóan. A kelet-közép-európai régió repülőterei között a Budapest Airport áruszállításának növekedése az elmúlt 2 évben is rendre az élmezőnyben szerepelt, stratégiai szerepe pedig egyre inkább megkérdőjelezhetetlen, amit tovább erősít az elmúlt hónapok kiemelkedő forgalma Kína és Magyarország között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindezt több tényező is kedvezően befolyásolta. A növekedés fontos alapja a Budapest Airport új légi logisztikai bázisa: a másfél évvel ezelőtt átadott BUD Cargo City első fázisa 32 ezer négyzetméternyi új épülettel, új repülőgép-állóhelyekkel biztosít világszínvonalú, hatékony és optimális megoldást a dinamikusan növekvő áruforgalom számára.

Meghatározó tényező a cargo-barát környezet, a légi áruszállítást övező közösség munkája, amelyben a repülőtér a légitársaságokkal, kiszolgáló cégekkel, hatóságokkal és szállítmányozó partnerekkel együttműködve gyors és pontos kiszolgálást és minőségi logisztikai szolgáltatási körülményeket teremt. Mindezek mellett pedig a régióban is folyamatosan és dinamikusan fejlődik az e-kereskedelem, amelyhez a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldásokat a légi áruszállítás tudja kínálni.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)