Az Airbus hivatalosan is átadta a NATO többnemzeti flottájának első A330 MRTT többcélú szállítógépét.

Az érintett példány a gyártó getafe-i üzeméből a hat ország által felállított NATO MRTT-flotta (MMF, azaz Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) elsődleges bázisára, a hollandiai Eindhovenbe repül majd át, a program másik állomáshelye a kölni előretolt műveleti bázis lesz.

Berepülésen a NATO első Airbus A330 MRTT típusa (Fotó: Airbus)

A 2012-ben indult MMF programban Hollandia, Luxemburg, Norvégia, Németország, Belgium és Csehország vesz részt, célja az, hogy a NATO tulajdonában álló gépeket az országok a saját – szerződésbe foglalt – igényeik szerint tudják majd használni. A nyolc megrendelt példány a légi utántöltés mellett átalakítható lesz utas- és teherszállítóvá, illetve egészségügyi mentőrepülések (Medevac) végrehajtására is alkalmassá tehető.

Az MMF-program kulcsfontosságú az európai NATO-tagországoknak, mivel az időszakosan rendelkezésre álló amerikai tankereken kívül alig van szabad légi utántöltési képesség a kontinensünkön, ami megnehezíti egyes missziók végrehajtását.

A négy év alatt fokozatosan érkező A330 MRTT-kel elsősorban olyan országok jutnak hozzá ehhez a stratégiai a képességhez, amelyet egyedül nem tudnák vagy nem érné meg egyedül finanszírozni, különösen a mostanihoz hasonló, globális gazdasági válsághelyzetben. A nyolc példányból egyébként a tervek szerint hét Eindhovenben, egy pedig Kölnben fog állomásozni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.