Légitaxi fejlesztésén dolgozik közösen az Uber és a Hyundai, a jármű méretarányos modelljét nemrég mutatták be a nagyközönségnek.

A függőleges fel- és leszállásra képes elektromos légijármű legfeljebb négy utast tud majd elszállítani körülbelül 96 kilométernyi távolságra, 290 kilométeres óránkénti utazósebességgel. A légitaxi feltöltési ideje 5-7 perc.

Az együttműködés részeként a Hyundai a járművek gyártásával, az Uber pedig az engedélyek megszerzésével és a szolgáltatás működtetésével foglalkozik majd.

Forrás: Hyundai

A tervek szerint eleinte pilóta vezetné a repülő taxit, azonban idővel át szeretnének térni a teljesen autonóm működésre.

A közösségi autómegosztással foglalkozó Uber kijelentette, hogy már idén tesztelnék a járművet, 3 éven belül pedig kereskedelmi forgalomba is állítanák.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szakértők szerint azonban a technológiai és hatósági szabályozások miatt sokáig tarthat, hogy az autonóm légitaxik ténylegesen forgalomba kerüljenek. 

A Morgan Stanley egyik jelentése szerint a légitaxik piaca évente 1,5 billió (1500 milliárd) dollár forgalmat fog hozni 2040-től. Korábban már írtunk az Uber légitaxi szolgáltatással kapcsolatos terveiről, a Boeing önvezető légitaxijáról, illetve a Boeing és Porsche repülő autóval kapcsolatos terveiről is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!