A United 15 millió dollárral beszállt a brazil Eve Air Mobility projektbe, és feltételes vásárlási megállapodást kötött 200 darab négyüléses eVTOL légijárműre, további 200 példányra opciót lekötve.

Az amerikai United Airlines újabb jelentős befektetést jelentett be az eVTOL-légitaxik (elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes) piacán, ezzel támogatva az Eve repülőgépeinek fejlesztésével, használatával és alkalmazásával, valamint a városi légi mobilitás (UAM) ökoszisztémájával kapcsolatos tanulmányokat.

Az Embraer közlése szerint a 200 darabos megrendelésből az példányok átadása és forgalomba állítása már 2026-ban megkezdődhet.

A United a nagy amerikai légitársaságok közül elsőként alapította meg a United Airlines Ventures (UAV) nevű vállalati kockázati alapot, amelynek célja, hogy támogassa a vállalat elkötelezettségét a nettó nulla kibocsátás 2050-es elérésére.

Az eVTOL repülőgépeket a hagyományos belső égésű motorok helyett elektromos meghajtással tervezik, amelyek szén-dioxid-mentes repülést biztosítanak, és „légitaxiként” használhatók a városi térségekben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Embraer

Az Eve hagyományos rögzített szárnyakat, a fel-és leszálláshoz fix rotorokat kap, emellett a vízszintes repüléshez tolólégcsavarokat használ majd, így a tájékoztatás szerint praktikus és intuitív emelő-plusz-járó kialakítású, ami kedvez a biztonságnak, a hatékonyságnak, a megbízhatóságnak és a tanúsíthatóságnak.

A 60 mérföldes (100 km) hatótávolsággal rendelkező jármű nemcsak fenntartható ingázást kínál, hanem a jelenlegi hagyományos repülőgépekhez képest 90 százalékkal csökkentheti a zajszintet is.

Az Eve egy új légiforgalmi irányítási megoldást is létrehoz, amelyet az UAM-iparág számára terveztek, hogy biztonságosan skálázható legyen. Ez a szoftver az Embraer meglévő légiforgalmi irányító szoftverével azonos biztonsági szinten kíván teljesíteni, és várhatóan stratégiai eszköz lesz az egész iparág növekedésének elősegítésében.

Amint korábban megírtuk, a múlt hónapban a United 10 millió dolláros előleget adott a kaliforniai székhelyű Archer Aviation eVTOL vállalatnak 100 repülőgépre.