Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangárkörnyezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

A pályakezdő fiatalok szeptembertől a magyar repülőgép-karbantartó vállalatnál kezdik első munkájukat, ahol a legismertebb Airbus és Boeing típusok ápolásában vesznek majd részt – írja közleményében az Aeroplex (ACE).

A gyakorlati képzés mellett ebben az évben már az ACE ferihegyi bázisán tették le a tanulók a repülőgép-szerelő és műszerész szakmai vizsgát is. A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó, a képzést az országban egyedüliként nyújtó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és a magyar vállalat együttműködése nem csak a szakképzés új megközelítésének és az ezt megvalósító Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), de az egész magyar légiiparnak is a sikere – olvasható a közleményben.

Az együttműködésnek köszönhetően az iskola a lehető legszorosabban együttműködve az iparággal olyan hazai szakembereket képezhet ki, akik európai szinten magasan jegyzett, sikeres magyar vállalatnál kezdhetik meg pályafutásukat.

Forrás: Aeroplex

Az Aeroplex a tájékoztatás szerint nemcsak a gyakorlati helyszínt biztosítja, hanem dedikált oktatói csapattal és világszínvonalú oktatási anyaggal, valamint csúcstechnológiás tanműhellyel is segíti a repülőszerelő növendékek oktatását, akik így naprakész tudást, majd állást is kaphatnak a cégnél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BKIK minden duális partnerét ösztönzi arra, hogy az Aeroplexhez hasonlóan vállaljanak szerepet a szakképzésben, illetve már a pályaorientációban is. A testület fontosnak és iránymutatónak tartja, hogy a vizsga valós üzemi körülmények között, modern munkakörnyezetben valósulhat meg.

Forrás: Aeroplex

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy más területekhez hasonlóan a légiiparban is szemléletváltásra és szemléletformálásra van szükség. „Fontos küldetésünk, hogy a pályaorientációs trendeken fordítsunk és a mi szakterületünket egyenértékűvé tegyük a mai modern és divatos szakmákkal” tette hozzá. Mint hangsúlyozta, az Aeroplexnél azon dolgoznak, hogy a következő generációk számára is stabil, kiszámítható és jövőálló karrierutat biztosítsanak, így a ma még pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarországon is elérhetők a legmagasabb szakmai szintek, amit ez az iparág kínálni tud.

A képzés növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy az idén levizsgázott 16 repülőgép-szerelőt és műszerészt a következő évfolyamokon átlagosan már 50-50 diák követi. Hasonlóan a most végzettekhez, már ők is az Aeroplex repülőtéri oktatási központjában töltik a középiskolai utolsó év gyakorlati részét, felkészülve a jelenleg forgalomban lévő leggyakoribb repülőgéptípusok rendszereire és műszaki megoldásaira. Az így megszerzett tudás hozzájárul a Magyar Honvédség fejlesztéséhez és modernizációjához is.

Szabó Zsolt, az Aeroplex oktatási csoportvezetője. (Forrás: Aeroplex)

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a közlemény szerint hangsúlyozta: az Aeroplex a hazai gazdaság egyik mintavállalata, ahol az ipar és oktatás kéz a kézben jár, a lehető legközelebb egymáshoz. „Ugyanakkor a szinte valamennyi ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt a jelenleginél még több fiatal, a valóságos ipari környezetben képzett szakemberre van szükség. Ez a célja a BKIK hiánypótló felnőttképzési programjainak, melyeket hazai szakképző intézmények oktatóinak és a piacon sikeres szakemberek közreműködésével szervezünk” – mutatott rá.

A BKIK felnőttképzési programjainak részeként például idén ősszel az Aeroplex-szel közösen kerék- és fékagy karbantartó, valamint repülőgép festő képzés is indul. A képzésre történő jelentkezés hamarosan megnyílik. További részletek a BKIK felnőttképzési honlapján lesznek elérhetőek.