Mintegy 15 millió font bevételkiesést jelentett az easyJetnek a gatwicki drónozás, illetve az amiatt történt többszöri reptérbezárás.

A diszkont légitársaság erről a lapunkhoz is eljuttatott első negyedéves eredménykimutatásában értekezett, mint egyszeri, a bevételt csökkentő tétel. Ezt azonban szépen ellentételezte a Monarch csődje és a Ryanair járatmegszüntetős balhéja, amelyek összességében 50 millió font pluszt jelentettek.

Az easyJet a december 31-ével végződött első pénzügyi negyedévben 21,5 millió utast fuvarozott, amely jelentős, 15 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. A járatok töltöttsége 0,5 százalékponttal 89,7 százalékra javult.

Az utasforgalom bővülése a bevételek alakulását is megdobta, a brit cég 13,7 százalékkal 1,3 milliárd fontra növelte árbevételét, ugyanakkor az egy székre jutó árbevétel közel 4 százalékkal csökkent a nagyobb kapacitás biztosítása miatt. Tovább rontotta a helyzetet, hogy az egy székre jutó költség is emelkedett: 4,3 százalékkal 56,1 fontra.

Fotó: AIRportal.hu

A társaság nem közölt üzemi, vagy adózott eredményt, de az egy székre jutó bevétel és az ugyanekkora egységre jutó kiadás között 2,8 font különbség van, így a társaság üzemi szinten az első negyedévben vélhetően veszteséges volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Előrejelzésében a társasság optimizmusának adott hangot, közlésük szerint a Brexit okozta bizonytalanság ellenére erős igény mutatkozik a repülés iránt. Éves szinten 10 százalékos kapacitásbővítéssel, az egy székre jutó bevétel szintjében viszont kisebb csökkenésre számítanak. Emellett a tegeli üzem a várakozások szerint 2019-es üzleti évben is veszteséget termelhet.