Az Elbit Systems közreműködésével fejleszti tovább az MD-530-as könnyű helikopteren alapuló könnyű támadó forgószárnyasát az MD Helicopters, az új változat első tesztjei a tervek szerint már 2020-ban megkezdődhetnek.

Az amerikai helikoptergyártó számára korántsem újdonság forgószárnyasainak katonai alkalmazása, már évek óta több országban rendszerben áll az MD 500-as család több felfegyverzett változata is, és idén mutatták be a nagyobb, 900-as család hasonló célokra kialakított verzióját.

Látványterv az MD-530G Block II-ről (Forrás: MD Helicopters)

Közben a legkisebb kategóriában sem tétlenkedik a vállalat, az Elbit Systems segítségével bővíti ki az MD-530G könnyű felderítő és támadó helikopter képességeit.

A Block II-es változatban már alapfelszereltségként jelenik meg az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) által polgári használatra is tanúsított 369FF jelzésű, csak digitális megjelenítőkkel felszerelt pilótafülke-berendezés, és több új fegyvert is integrálnak a gép eszköztárába.

A személyzet munkaterhelésének csökkentése érdekében teljesen átszabják, pilóta-centrikusabbá teszik az integrált fedélzeti fegyverrendszert (IWS).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek részét képezi a továbbfejlesztett, nappali és éjszakai repülésre egyaránt használható sisakcélzó és követő (HDTS), valamint az adott feladatokat kezelő, előre programozható missziós menedzsmentrendszer is, amely grafikus interfésszel a harctéri helyzet jobb áttekintését és könnyebb barát-ellenség felismerést tesz majd lehetővé.

Az Elbittel kötött megállapodás kapcsán Lynn Tilton, az MD Helicopters vezérigazgatója elmondta, a partnerség az MD 530G minden eddiginél gyorsabb és jobb képességbővítését teszi lehetővé, új sztenderdeket állítva fel saját kategóriájában.

Az eddiginél is nagyobb szerephez jut az emberközpontú üzemelés, azaz hogy a pilóták munkaterhelését digitális, többfunkciós kijelzők segítségével csökkentsék, ezzel együtt pedig javuljanak a bevetési paraméterek, és szélesebbé váljon a típussal ellátható feladatok köre is – írta közleményében a gyártó.

Ehhez elsődleges fontosságúak a helikopterre felszerelhető fegyverek, ezeknek irányított és nem irányított lövedékeket egyaránt tartalmazniuk kell a sokféle célpont elleni hatékony hadviseléshez.

Az alap konfiguráció tartalmazza még az M260 rakétablokkot, a HMP 400 és RMP digitális fegyverpadokat és az M134D-H géppuskát is.

Irányított töltetekkel működő csapásmérő eszközökből is többfélét választhatnak a vevők, gyárilag integráltan a Hellfire rakétákat, illetve a vevő birtokában lévő engedélyekkel a brit APKWS-t kínálja az MD Helicopters.

Az elsődleges célpiac az amerikai fegyveres erők és a partner országok lesznek, az első éleslövészettel egybekötött tesztekre a tervek szerint 2020-ban kerülhet sor.

Illusztráció, az MD-530G Block I egyik gyári tesztpéldánya (Forrás: MD Helicopters)