Az Airlines for Europe (A4E) légitársaságokat tömörítő szövetség hónapok óta együtt dolgozik tagjaival és az érintett szervezetekkel, hogy az idén nyáron csökkentsék a késéseket.

Illusztráció (Fotó: Airlines for Europe)

Az A4E a háttérben már hónapok óta együttműködik az európai hálózatirányítóval (Network Manager) és a légiforgalmi szolgáltatókkal olyan intézkedések kidolgozásában, amelyek csökkentik a késéseket a szűk keresztmetszetet jelentő légterekben. Ezeket a tavalyi tapasztalatok alapján határozták meg, és a tervek szerint hatékonyan terelik át a járatokat olyan légterekbe, amelyek képesek kezelni a növekvő forgalmat.

Az egyeztetések eredménye: közel 180 áttervezett útvonal és egyéb intézkedés, amelyek közül többet már be is vezettek április óta.

Az áttervezett útvonalak bár nem növelik a hatékonyságot, és a szén-dioxid kibocsátás sem csökken általuk, rövid távú megoldást nyújtanak az európai légiforgalmi irányítás kapacitáshiányára, és csökkentik az utasokat ért negatív hatásokat.

A szervezet folyamatosan figyeli, hogy az intézkedések mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és az eredményekről a következő hónapok során be is számol majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kapcsolódó cikkünk:

HungaroControl: a forgalom bővülésével a késések is nőttek a magyar légtérben