A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) önvizsgálatát kérte Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter a szervezet új vezetésétől.

Az FAA-nél egyszerre több kormányzati szervezet is vizsgálódik, azt szeretnék megtudni, hogy a hatóság milyen folyamatok során állapította meg az egyes géptípusokról, hogy azok biztonságosak, a Channel News Asia hírportál szerint pedig most az USA közlekedési tárcavezetője, Elaine Chao is újabb ellenőrzést szorgalmaz.

A miniszter a Boeing 737 MAX-ok lezuhanása nyomán kérte arra a kormányzati ügynökség hétfőn kinevezett új vezetőjét, hogy értékelje az FAA teljesítményét, a folyamatban lévő nyomozásokat, valamint arra, hogy tegyen javaslatokat a szükséges reformokról.

Forrás: Boeing

A vizsgálatokat azok után rendelték el, hogy a Seattle Times még márciusban, nem sokkal a MAX légialkalmassági engedélyének visszavonása után arról számolt be: a Boeing saját maga véleményezte a Lion Air és az Ethiopian egy-egy járatának lezuhanásához hozzájáruló hibás MCAS rendszert.

Az évek során ez a helyzet odáig fajult, hogy a hatóság egyre több olyan feladatot adott át a Boeingnek, amit az FAA-nek kellett volna elvégeznie

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek oka az volt a nyilvánosságra került információk szerint, hogy az FAA nem rendelkezett megfelelő anyagi és humán-erőforrásokkal.

Emellett ugyanakkor maga a Boeing is siettette a folyamatokat, hogy mihamarabb forgalomba állhasson a 737 MAX.

Stephen Dickson, aki korábban a Delta Air Lines kötelékében is dolgozott, hétfőn vette át az FAA vezetését.

A szakember az Economic Times videója szerint leszögezte: a Boeing 737 MAX típusváltozat mindaddig nem fog repülni, amíg ő személyesen nincs meggyőződve arról, hogy biztonságos az új generációs verzió.

A hivatal új vezetője kijelentette: a szervezet nem tűzött ki céldátumot a MAX légialkalmassági engedélyének újbóli kiadásához.

A légitársaságok általában november végéig vették ki a menetrendből a Boeing 737 MAX-okat, és bár a gyártó reményei szerint szeptemberben már megkezdődhetnek a tesztrepülések, a hatóságok nem gondolják, hogy a típus még ebben az évben újra kereskedelmi forgalomba állhat.