A Life+ Zero Cabin Waste projekt révén újrahasznosítja a fedélzeten keletkező hulladékokat az Iberia. A spanyol légitársaság célja a fenntartható gazdálkodási modell létrehozása, a fedélzeten keletkezett hulladék csökkentésére és újrahasznosítására.

Az utóbbi időben egyre több légitársaság tesz erőfeszítéseket a fedélzeten keletkezett hulladék csökkentésére, hogy valamilyen mértékben ellensúlyozzák a repülés környezetre gyakorolt negatív hatásait: az Etihad műanyagmentesen ünnepelte a Föld napját, a portugál charter légitársaság, a Hi Fly már nem alkalmaz egyszer használatos műanyagot a fedélzeten, a SAS számos környezetbarát intézkedést fog bevezetni a “repülés szégyene” mozgalom következtében,  a Qantas pedig nemrégiben indította el a világ első hulladékmentes járatát.

Az Iberia is csatlakozott a hulladék-csökkentő légitársaságok közé: az újrahasznosítás céljával létrehozott Life+ Zero Cabin Waste projekt már minden hosszú távú járaton megvalósult, június végéig pedig a belföldi és rövid távú járatokon is alkalmazni fogják.

#IberiaRecicla, azaz az Iberia újrahasznosít hashtaggel hirdeti hulladékcsökkentési projektjét az Iberia (fotó: Iberia)

A légitársaság bár még nem szabadult meg az egyszer használatos műanyag poharaktól és evőeszközöktől, a hulladékgazdálkodási modell révén elérte azt, hogy már a fedélzeten szelektíven gyűjtik a keletkező papír- és műanyagszemetet. Ez a madridi repülőtéren már elkülönítve jut a hulladékkezelőhöz, amely megfelelő módon segíti annak újrahasznosítását.

A légitársaság eddig több mint 5200 kilogramm hulladékot gyűjtött össze szelektíven a hosszú és közepes távú járatain, amely az ezeken keletkezett összes hulladék 61%-a.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Iberia ezzel azt szeretné bizonyítani, hogy a fedélzeti hulladék környezetbarát módon is kezelhető, hozzájárulva az (amúgy is hatalmas) ökológiai lábnyom csökkentéséhez. A légitársaság hosszú távú célja az, hogy a fedélzeten keletkezett hulladék 80%-át újrahasznosítsa.