Az olasz kormány szívesen venné, ha a Lufthansa szerepet vállalna az Alitalia átalakításában – írta a Reuters kormányzati forrásaira hivatkozva. Az ANSA olasz hírügynökség eközben azt írta, a kormány újabb 350 millió eurós hitelt biztosított a légitársaságnak.

A Reutersnek a Lufthansával kapcsolatban másik két forrás azt mondta, a Lufthansa készen áll arra, hogy csatlakozzon a többi társasághoz, amelyet az Alitalia megmentésébe vontak be. Ezek között van a tárgyalásokat lebonyolító Ferrovie dello Stato olasz állami vasúttársaság, valamint az autópálya-üzemeltetéssel is foglalkozó Atlantia.

Az ANSA hírügynökség jelentése szerint csütörtökön az állam újabb hitelt biztosít a légitársaságnak, az Alitalia fél évre 350 millió eurónyi áthidaló kölcsönt kap, amelyet a cég vállalatirányítási feladatokra fordíthat, így a társaság tovább üzemelhet a végső megoldás megtalálásáig.

Olasz ellenzői szerint a lépés minimális lélegzetvételt jelentenek a társaságnak, a valódi megoldás az lenne, ha a kormányok végre teljesítenék korábbi vállalásaikat és rendbe tennék a társaságot. A dolgozók ugyanezt várják – mondta Federico Mollicone a Fratelli d’Italia szövetség helyettes vezetője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa még az első tárgyalási fordulók után jelezte, hogy felvásárolná bajba jutott versenytársát, de azt csak karcsúsítás után lenne hajlandó tovább üzemeltetni. Korábban az easyJet is érdekelt volt a folyamatban, de később visszaléptek.

A legutóbbi, júliusi döntés értelmében az Atlania és a Delta Air Lines vehet részt az Alitalia rendbe tételében, így a mostani kormányzati nyilatkozatok elbizonytalanítóak, nem tudni, hogy az állam kinek milyen szerepet szán a brazil szappanoperához hasonlító folyamatokban.