Az FBI és az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szerint az oroszok tavaly meghekkeltek egy amerikai légiközlekedési rendszert, bár az nem világos, hogy pontosan milyen rendszerbe, vagy rendszerekbe hatoltak be. A támadás egy nagyobb ívű hekkelés része volt. 

A Bloomberg gazdasági hírügynökség szerint a Belbiztonsági Minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) derítette fel, hogy a légiközlekedést is érintette a támadás, de pontos célpontot nem árultak el.

Jeff Troy, a Légiközlekedési Információ-megosztó és Kutató Központ vezetője azt mondta, a támadásnak limitált hatása volt az iparágra, közvetlenül nem érintette a repülőgépeket, légitársaságokat és az amerikai kiberbiztonsági szakértők megtették a lépéseket annak érdekében, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg.

Illusztráció.

A támadás egy sokkal nagyobb ívű, az amerikai elektromos hálózatot, valamint vízközmű-hálózatot érintő hekkelés része volt, és amerikai hatóságok a közelmúltban azt is megerősítették, hogy Oroszország állt a támadások mögött.

A Légitársaságok Amerikáért lobbicsoport nem kommentálta az értesülést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bloomberg arra figyelmeztetett, hogy a légitársaságok, vagy magángép-üzemeltetéssel kapcsolatos rendszerek elleni kibertámadásnak jelentős gazdasági és pszichológiai következményei vannak. Példaként említette, hogy az elmúlt időszakban több légitársaság is dollármillióktól esett el, mert a foglalási rendszereik leálltak. A terroristáknak pedig a légiközlekedés hosszú ideje kiemelt célpontjuk, mert a társadalomra így tudnak erős hatást gyakorolni.