Leszállás közben balesetet szenvedett és teljesen kiégett az Emirates egyik Boeing 777-300-as repülőgépe a dubaji repülőtéren. Elsőként a közösségi médiában és több külföldi hírportálon jelentek meg fotók egy füstölő Emirates repülőgépről. Az utasok között nem volt magyar.

Az aviation-safety.net értesülései szerint az A6-EMW lajstromjelű Boeing 777-31H repülőgép szenvedett balesetet, mely az indiai Thiruvananthapuram International Airportról érkezett Dubajba. A repülőgép a fotók szerint a leszállást követően gyulladhatott ki.

A légitársaság a Facebook-oldalon publikált közleményében azt írta, hogy minden utas és a hajózó személyzet is biztonságban van, senki nem halt meg. Megerősítette, hogy az EK521-es számú járatot baleset érte, a repülőgép fedélzetén 282 utas és a 18 fős személyzet tartózkodott a pontosított közlés szerint. A legtöbb utas indiai (226) volt, de angolok (24), emirátusiak (11), amerikaiak (6) is voltak a gépen.

A jelentés szerint magyar utas nem volt a fedélzeten.

A helyszíni fotók és videók tanúsága szerint a repülőgép a hasán csúszva állt meg, a jobb oldali (kettes) hajtóműve leszakadt, majd a repülőgép szinte teljesen kiégett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sajtóinformációk szerint a repülőtéren dolgozó egyik közbeavatkozó tűzoltó életét vesztette.

A legfrissebb információk szerint a repülőgép alacsony magasságon átstartolást próbált végrehajtani és a személyzet el is kezdte a futóművek behúzását, azonban a repülőgép nem tudott emelkedni és végül földnek csapódott – értesült az avherald.com repülőgép-balesetekkel foglalkozó oldal.

A rendelkezésre álló időjárási riportok a repülőtér összes futópályájára szélnyírást és porvihar miatt mintegy 400 méterre lecsökkent látótávolságot jeleztek a baleset időpontjában.

A dubaji repülőteret lezárták, az összes induló járatot törölték, a már levegőben lévő érkező járatokat pedig visszafordították, vagy más repülőterekre irányították át. Az Emirates hálózatában a korábbi közléssel ellentétben nem 4, hanem 8 órás késés várható. A dubaji repülőtéren helyi idő szerint este fél hétkor újra megindult az üzem,
a légikikötő újra indít és fogad járatokat, de csak egy futópályán.

Budapestről az Emirates 112-es járata egyórás késéssel 17 óra 13 perckor szállt fel.

A balesetet szenvedett A6-EMW lajstromjelű Boeing 777-31H típusú repülőgép 2003. márciusában hajtotta végre első felszállását, azaz mintegy 13 és fél éves volt. Az Emirates légitársaság ugyanezt a típust közlekedteti a budapesti járatán is.

Fotók és videók