Balesetet szenvedett az orosz Jakutia légitársaság egyik Szuhoj Superjet 100-as repülőgépe Jakutszk repülőterén.

Az RA-89011 lajstromjelű, orosz gyártmányú regionális repülőgép a légitársaság R3 414-es számú, belföldi járatát teljesítette Ulan-Ude és Jakutszk között október 10-én 87 utassal és 5 fős személyzettel a fedélzetén.

A repülőgép a hajnali 3 óra 20 perckor végrehajtott leszállást követően futópálya-elhagyásos balesetet szenvedett a légitársaság közlése szerint.

A helyszíni fotók, és az orosz légügyi hatóság szerepét betöltő Rosaviatsia közlése szerint a repülőgép főfutóművei becsuklottak, kiszakadtak helyükről a baleset következtében. A repülőgép a törzs hátsó részén és a két PowerJet SaM146 hajtómű burkolatán támaszkodva állt meg.

A fedélzeten tartózkodók vészcsúszdákon hagyták el a repülőgépet, közülük négy embernek volt szüksége orvosi kezelésre a balesetet követően a légitársaság közlése szerint, de azt nem részletezték, hogy milyen fokú sérülésekkel kezelték őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgépben anyagi károk keletkeztek, azonban azok mértékét egyelőre nem közölték.

A leszállásra használt 05R/23L futópályán karbantartási munkálatokat végeznek, ezért a 05R pályaküszöböt 1 150 méterrel áthelyezték. A pályát a karbantartás miatt csak 23-as irány szerint lehet leszállásra használni, és a használható pályahosszt 2 248 méterre korlátozták. A leszállás időpontjában a repülőtéren mínusz 3 fok volt, csapadékot nem jeleztek, a pályára kiadott fékhatás érték jó kategóriájú volt.

A légitársaság közlése szerint a pályazár miatt eddig már három járatuk is kitérő repülőtéren kellett leszálljon.

Az eseményt követően az érintett futópályát lezárták, majd órákkal később az induló forgalom számára ismét megnyitották, de az érkező forgalom csak a repülőgép eltávolítása után használhatja majd újra a futópályát. Az illetékes hatóságok megkezdték a baleset vizsgálatát.

Az orosz Jakutia légitársaság öt SSJ 100-ast üzemeltet, melyből kettő a hosszú hatótávú változat.