Csaknem négy hónap után sem találták meg a brit hatóságok a London-Gatwick repteret a karácsony előtti csúcsforgalomban napokig megbénító drónos támadót. A Sussex megyei rendőrség közlése szerint a nyomozás során egy megbízható szál arra utal, hogy „belsős” is lehetett a támadók között.

A BBC-nek Chris Woodroofe, Gatwick vezetője azt nyilatkozta: biztosak abban, hogy a támadást olyasvalaki követte el, aki pontosan ismerte a repülőtér üzemeltetési eljárásait, és úgy tűnik rálátása volt, hogy mi történik a futópályán.

A reptér igazgatója szerint nyilvánvaló, hogy a támadók lehallgatták a rádióforgalmazásokat, és az interneten hozzáférhető adatok alapján követték, hogy az üzemeltető miként reagált a drónészlelésekre.

Az előre kitervelt és gondosan előkészített támadás gyanúját erősíti az is, hogy az elkövető olyan eszközt választott, amely nem észlelhető a DJI Aeroscope felderítő rendszerében, amelyet a reptér tesztelt abban az időszakban.

Forrás: London Gatwick Airport

Annak ellenére, hogy a hatóságok a hadsereg és egyéb szolgálatok bevonásával kiterjedt nyomozást indítottak, emellett ötvenezer font jutalmat is kitűztek a nyomravezetőnek, egyelőre nem sikerült elfogni a tettest. A nyomozás még hónapokig tarthat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A reptérüzemeltető vezetője visszautasította azokat a vádakat, miszerint túlreagálták a támadásokat, az eljárások arra köteleznek, hogy drónészlelés esetén le kell zárni a futópályát.

Kategorikusan visszautasította azokat az információkat, miszerint kevesebb tényleges drón-jelenlét volt, mint amit jelentettek, illetve azokat az online terjedő teóriákat, hogy egyáltalán nem is volt drón.

A rendőrséghez összesen 130 megbízható jelentés futott be drónészlelésről összesen 115 különböző embertől. Közülük csak mindössze hat bejelentő volt hivatalos személy (rendőr vagy biztonsági szolgálat munkatársa), illetve pilóta vagy légiforgalmi irányító. Woodroofe szerint viszont számos megbízható repülőtéri dolgozó is volt a bejelentők között.

A repülőtér a támadást követő napokban 5 millió fontot költött a drón-elhárító katonai technológia beszerzésére és beüzemelésére.

A 2018 december 19. és 21. közötti drónészlelések következtében elrendelt összesen 33 órán át tartó reptérzár az Egyesült Királyság második legnagyobb forgalmú repterén mintegy 140 ezer utast érintett, az időszak alatt több mint ezer járat törlést, vagy késést regisztráltak.