Okulva a december végi többszöri leállásból, saját drónvédelmi rendszert telepít London két legnagyobb forgalmú repülőtere, Heathrow és Gatwick.

Az ATW Online-nak a gatwicki repülőteret üzemeltető társaság szóvivője azt mondta, a légierő kivonta a légikikötőből a védelmi rendszerét, ezért több millió font beruházással sajátot telepítenek, de további részleteket nem közölt.

Arra a kérdésre, hogy korábban miért nem volt a repülőtéren ilyen drónelhárító, a szóvivő azt mondta: eddig még nem volt kipróbált és jól bevált módszer, bár az incidens idején volt ilyen eszközük. Azt nem tudni, hogy működött-e akkor, de az eredményekből láthattuk, hogy feladatát nem tudta elvégezni.

Forrás: London Gatwick Airport

Az ATW megkeresésére a Heathrow repülőtér üzemeltetője rövid közleményben reagált, mint írták, szorosan együttműködnek az illetékes hatóságokkal, és folyamatosan figyelik a technológiai fejlesztéseket. Annyit közöltek még, hogy folyamatosan invesztálnak ebbe a projektbe, de azt nem mondhatják meg, milyen technológiára és mennyit áldoznak.

A harmadik fontos londoni légikikötő, Stansted üzemeltetője nem adott választ a kérdésre, mivel a céges eljárásrend szerint semmilyen, a drónozással kapcsolatos témát nem kommentálnak, a negyedik, Luton kezelője pedig azt közölte: a hatóságokkal együtt biztosítják a repülőtér és a légijárművek biztonságát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, december 19. és 21. között többször is teljesen le kellett állítani a gatwicki repülőtér forgalmát, mintegy 140 ezer utas járatát törölték.