Nem sikerült a peren kívüli egyezség, ezért a LOT Polish Airlines egy seattle-i bíróságra nyújtott be keresetet a Boeing ellen, a lengyel vállalat 250 millió dollár kártérítést követel.

A PAP lengyel hírügynökség névtelen forrásaira hivatkozva számolt be a légitársaság és a gyártó közti vita újabb fejezetéről, az értesüléseket Krzysztof Muczulski, a LOT szóvivője megerősítette, de további részleteket nem mondott.

Forrás: LOT

A LOT és a Boeing hónapokig tárgyalt, de nem jutottak dűlőre, most a 737 MAX tervezési hibái és ennek következtében a repülési tilalom miatt 250 millió dollár, azaz 1 milliárd zloty kártérítést követel a gyártótól a vállalat.

Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója októberben már jelezte, hogy nincs előrehaladás a tárgyalásokban, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a Boeingnek fizetnie kell, mert a légitársaságot anyagilag súlyosan érintette a 737 MAX másfél éves repülési tilalma.

A lengyel vállalat összesen 15 Boeing 737 MAX-ot rendelt listaáron számolva 1,8 milliárd dollárért, az első gépek 2017 decemberében érkeztek meg, a földre parancsolás idején öt gép volt szolgálatban. Ezeket 2021 márciusáig nem tudták használni, lízingelni kellett a helyettesítésükre szolgáló repülőgépeket, és ez a LOT szerint jelentősen emelte a cég üzemelési költségeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, a 737 MAX-ot a két légikatasztrófa után tüzetes átvizsgálás és módosítás után tavaly novemberben engedte újra a forgalomba az amerikai hatóság, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) januárban adta ki újra a légialkalmassági engedélyt.