A dubai-i székhelyű flydubai légitársaság eddigi legnagyobb megrendelését írta alá az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezésre kerülő Dubai Airshow első napján. A fuvarozó összesen 111 darab Next Generation és MAX Boeing 737-esre tart igényt.

A vasárnap megkötött szerződés összesen 100 darab Boeing 737 MAX-8, valamint 11 darab Boeing 737-800NG típusú repülőgépet foglal magában, melyeknek összesített értéke listaárakkal számolva 11.4 milliárd dollár.

Ez a valaha létező legnagyobb megrendelés a Közel-Keletről, mely az amerikai gyártó egyik legkedveltebb, egyfolyosós utasszállítóját illeti.

A november 17-én bejelentett megállapodás is megerősíti azt, hogy a flydubai továbbra is csak a Boeing 737-es típust fogja üzemeltetni. A légitársaság egyik vezetője, Ahmed bin Saeed Al Maktoum az alábbi nyilatkozatot adta az ügylettel kapcsolatban:

“A flydubai számára rendkívül nagy örömöt jelent, hogy tovább folytathatja az együttműködést az amerikai repülőgépgyárral. Úgy gondoljuk, hogy a típus iránti elkötelezettségünket bizonyítja az a tény is, hogy további 111 darab gépet szándékozunk átvenni majd a Boeing gyártól az elkövetkezendő években.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“A Boeing 737 megbízhatósága, és kiváló gazdasági mutatói eddig is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Perzsa-öböl egyik legkedveltebb légitársaságává fejlődhessünk. Ez reményeink szerint a jövőben sem fog megváltozni és tovább segíthetjük az Egyesült Arab Emirátusok gazdasági fejlődését.” – tette hozzá Ahmed bin Saeed.

Flydubai Boeing 737 MAX-8 látványterv. (Forrás: Boeing Company)


A flydubai 2008-ban ült először asztalhoz a Boeing gyárral, akkor 50 darab Boeing 737-800-as repülőgépet rendeltek. Az első példány pedig 2009-ben lett átadva a fuvarozó részére. Érdekesség, hogy a dubai-i légitársaság 737-es gépének belsejét már a jóval hangulatosabb és tágasabb Sky Interior belső elrendezés szerint alakították ki, mely nagyban javítja az utasok komfortérzetét utazás alatt. A fuvarozó jelenleg 33 ugyanolyan, 189 üléssel felszerelt Boeing 737-est üzemeltet.

A Boeing 737 MAX család immáron több mint 1600 megrendeléssel büszkélkedhet úgy, hogy még egyetlen példánya sem szállt fel. A programot egyébként 2013 júliusában jelentették be hivatalosan Seattle-ben, így ez a szám szintén rekordnak számít a gyár történelmében.

A flydubai az elmúlt két évben majdnem megkétszerezte célállomásainak számát, így mostanra körülbelül heti 1200 járatot teljesítenek a cég Boeing 737-esei. A 2012-es évben a vállalat összesen 5.1 millió embert szállított, így az utasforgalma alapján a második legnagyobb légitársaság lett Dubai Nemzetközi Repülőtérről közlekedő légifuvarozók között.