Egy kutatás szerint az utasok többsége egészségügyi szempontból megbízhatónak tartja a repülést, még a maszkviselést is támogatják, de a nem egységes szabályok sok fejtörést okoznak.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közvélemény-kutatást végzett 11 országban közel 5 ezer utas megkérdezésével. Az eredmények szerint 85 százalékuk úgy gondolja, a repülőgépek belterét megfelelően fertőtlenítik, 65 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy olyan tiszta a levegő a fedélzeten, mint egy műtőben.

Forrás: IATA

A megkérdezettek 83 százaléka támogatja a fedélzeti maszkviselést, bár rövid időn belül ők is eltörölnék ezt a szabályt, és 90 százalékuk szerint a személyzet hatékonyan tartatja be a rendelkezést.

Ehhez kapcsolódóan Willie Walsh, az IATA elnök-vezérigazgatója megjegyezte: elfogadhatatlan, hogy egyre többször támadják meg a légiutas-kísérőket a maszkhasználat miatt, ezért újabb lépéseket kellene tenni a biztonságuk garantálására.

A megkérdezettek negatívumként értékelték, hogy az utazási és belépési szabályok bonyolultak, emiatt nehézkessé vált a repülés. Mintegy 70 százalékuk szerint nehezen beszerezhetők a dokumentumok és bonyolult a papírmunka, 67 százalékuk körülményesnek ítéli a tesztelést, és 89 százalékuk szerint a kormányoknak minden ehhez kapcsolódó folyamatot sztenderdizálnia kellene.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tízből kilenc utas szerint a dokumentumok kezelésére a mobilalkalmazások a legjobbak, 75 százalékuk csak ilyen applikációkat használna, ha teljes kontrolljuk lenne az adatok fölött.