Bár az időjárás nem kezdetben nem volt túl ideális, a szervezők mindent megtettek a börgöndi repülőnap sikeréért, így délután a legtöbb beígért dinamikus bemutatót láthatta a közönség.

A szombati, esős és párás időjárás vasárnap reggelre sem javult sokat a Székesfehérvár melletti Börgöndi Repülőtéren, így kérdéses volt, sikerül-e lebonyolítani a repülőnapot.

A délelőtti dinamikus program szinte teljesen elmaradt, az alacsony felhőalap miatt csak a hátimotoros siklóernyős bemutatócsapat tudta lerepülni rövid, kis magasságú programját a felállított pilon körül.

Az idő múlásával azonban az időjárás kedvezően változott, így dél körül már elindulhattak a más repterekről érkező, bemutató, valamint sétarepültető gépek és pilótáik. Budaörsről a Goldtimer alapítvány szinte teljes köteléke, a Liszunov Li-2, a Polikarpov Po-2 és a Rubik R-18C Kánya is átjött sétarepültetni.

A legtöbb hazai repülőnap elmaradhatatlan látványossága, az L-29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép sem hiányozhatott, kora délután Tökölről végrehajtott átrepülés után műrepülő bemutatóval kápráztatta el a közönséget a gép és pilótája, Szakács Gábor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A civil bemutatók sorát gyarapította még a hazánkban egyre ritkábban látható Kamov Ka-26 mezőgazdasági helikopter is, amelynek egy példánya a közeli Velencéről érkezett.

A gépnek és személyzetének még jól is jött a délelőtti kényszerpihenő, mivel a rádióval kisebb technikai gond adódott, amelyet csak délutánra sikerült orvosolni.

Ezen felül hagyományosan több repülőeszközzel vett részt a repülőnapon a Magyar Honvédség is, a helyszínen leszállt Mi-17N szállító-, és Mi-24P harcihelikopterek mellett Pápáról egy látványos demo repülés erejéig a 31-es oldalszámú JAS-39C Gripen is ellátogatott Börgöndre, fedélzetén Majerik Máté főhadnaggyal, bemutató pilótával.

Az időjárás miatt lefújt programpontok listája a szervezők és a résztvevők kitartásának hála nem nyúlt hosszúra, csak a Csehországból átrepülést tervező Tiger Moth kötelék volt kénytelen visszafordulni a rossz idő miatt, illetve a honvédségi Airbus A319 áthúzása maradt el.

Galéria a 2019-es börgöndi repülőnapról