Szeptember 24. és október 4. között három európai légierő JAS-39 Gripen vadászgépei, a csehek, a svédek és a magyarok közös repülőgép harcászati gyakorlatot tartanak az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Kecskeméten.

A háromévente megrendezésre kerülő Lion Effort gyakorlat, 2009-ben a Gripen vadászgépet használó országok számára jött létre, ennek megfelelően 2012-ben a legnagyobb üzemeltető Svédország, 2015-ben pedig Csehország volt a házigazda.

2018-ban immár másodszor Kecskemét a házigazda, a bács-kiskuni megyeszékhely rerpülőbázisán közel két hétig állomásozik több mint tíz külföldi felségjelű JAS-39-es, amelyek a magyar gépekkel és hajózóikkal közösen végezik feladataikat.

Egyebek mellett gyakorolták a NATO-ban alkalmazott védelmi és támadó műveletek elvégzését a tervezéstől a végrehajtásig, és tapasztalatokat cseréltek az elmúlt években a Gripeneken elvégzett fejlesztésekről is, mindezt fiktív konfliktust szimuláló helyzetben.

Emellett az augusztus 27-től egy hónapon át itthon folyó amerikai-magyar közös légvédelmi irányító képzés utolsó fázisa egybeesik a Lion Efforttal, így a mentoráltak valós repüléseken keresztül, a gyakorlaton szintén résztvevő, a NATO luxemburgi kötelékébe tartozó E-3A Sentry AWACS légtérellenőrző gép részvételével is bővíthették tudásukat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyancsak megfigyelőként, de részt vettek a gyakorlaton a thai valamint a brazil légierő delegáltjai is, akik Ugrik Csaba bázisparancsnok elmondása szerint szerettek volna aktívan is jelen lenni, de a logisztika nem tette lehetővé számukra, hogy a Gripenjeiket Magyarországra repüljék át mindössze két hétre.

Galéria a Lion Effort 2018 gyakorlatról