Sűríti a menetrendjét Ázsiába a Finnair és egyes hírek szerint néhány A350-900-as helyett a nagyobb -1000-esből vásárol, ám ezt a légitársaság cáfolja.

A finn közmédia, az YLE a napokban arról adott hírt, hogy a Finnair módosíthatja az Airbus A350-900-asokra szóló megrendelését – írja a ch.aviation.com portál. Pontosabban a megrendeléseinek egy részét az Airbus A350-900-as típusváltozatról a nagyobb, -1000-es verzióra módosíthatja, főképp a kínai járatainak rendkívüli népszerűsége miatt. A légitársaság azonban cáfolta a híreket, hangsúlyozva, hogy az idén négy újabb A350-900-ast vesz át, és sűríti a hosszú távú járatainak menetrendjét.

A légitársaság eddig hét példányt vett át a típusból, további tizenkilencet vár még a gyártótól. Az információk szerint ezek egy részét a nagyobb, -1000-es változatra módosítaná a finn légitársaság, ugyanis főképp a kínai járatai nagyon népszerűek.

Az egyik kínai utazásszervezővel kötött megállapodás alapján ebben a téli szezonban mintegy háromezer kínai turistát vártak Finnországba, javarészt az északi fény megtekintésére, ám mostanáig már több mint négyezren érkeztek.

A becslések szerint a következő téli szezonban tovább emelkedhet ez a szám. Ez indokolná a nagyobb típusváltozatot a hír szerint. A Finnair jelenleg öt kínai nagyvárosba és a különleges övezet Hongkongba üzemeltet járatokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Finnair legelső A350-900-asának felszállása 2015 őszén (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A Finnair legelső A350-900-asának felszállása 2015 őszén (Fotó: Airbus)

Ismert, a légitársaság az A350-esek folyamatos érkezése miatt pilótahiánnyal küzd, a személyzet átképzése miatt, ezért kénytelen wet-lease konstrukciókkal időszakosan repülőgépeket bérelni a hosszú távú járatainak teljesítésére, illetve a régebbi gépek kivonásának ütemén is lassított.

Az A350-es megrendelések módosításának hírére reagálva a Finnair közölte, nem áll szándékukban a nagyobb típusváltozatból rendelni – írja az atwonline.com portál. Egy szóvivő nyilatkozata szerint az idén négy újabb példányt vesznek át az A350-900-asokból, ahogy eddig is tervezték. A bővülő szélestörzsű flottával a növekedési stratégiájukat valósítják meg, több új járatot is indítanak majd a 2017-2018-as téli menetrendben.

Ezek között lesz heti két járat Havannába (A350-essel), illetve Goába (A330-assal, valamint heti egy-egy járat a mexikói Puerto Vallartába (A350-essel) és a dominikai Puerto Platába (A330-assal).

Párhuzamosan az új célállomásokkal a jelenlegi útvonalakon pedig sűrítik a menetrendet: Delhibe hetente öt járat helyett hat közlekedik majd, Bangkokba a heti 14 helyett 16, Szingapúrba a heti öt helyett hét, Hongkongba pedig hét helyett tíz járat.