Általános, országos sztrájk bénítja Belgiumot, a brüsszeli nemzetközi repülőtérről induló járatok több mint felét törölték, a magyarországi járatokat is kiszolgáló charleroi-i légikikötő egy napra bezárt – számolt be az MTI.

Az áltanos sztrájk az ország tömegközlekedése mellett a repülőterek forgalmában is jelentős zavarokat okoz, és mivel a sztrájkolók elállják a bejáratokat, számos bolt nem nyitott ki szerdán az országban.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér a járatok több mint 55 százalékát, mintegy 200 járatot törölt. A induló és az érkező járatok legkevesebb 60 százaléka esetében késés várható.

A magyar fapados járatokat is kiszolgáló charleroi-i légikikötő a sztrájk napjára bezárt.

Több légitársaság Kölnbe és Maastrichtba vagy Eindhovenbe szállítja az utasokat – írták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint nem közlekednek a Wizz Air és a Ryanair mai járatai Budapest és Brüsszel-Charleroi között, a Brussels Airlines járatai viszont egyelőre a tervezett menetrend szerint várhatók a zaventemi repülőtérről.

A tömegközlekedés jelentős zavara miatt rendkívüli megnövekedett az autóforgalom, országosan dugók nehezítik a közúti közlekedést.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán közzétett információk szerint a rendkívül aggasztónak tartott szociális helyzetre hivatkozva hívták tiltakozásra tagjaikat a nagyobb belga szakszervezetek.

Az érdekképviseletek a bérek vásárlóerejének csökkenésére hívják fel a figyelmet, az energiaárak maximalizálását szorgalmazzák, a szociális juttatások növelését, a többletnyereség megadóztatását és a fizetések emelését követelik.

A beszámoló szerint Brüsszelben csak egy metróvonal és legfeljebb tizenöt buszjárat közlekedik. A sofőrök egyharmada jelentkezett reggel munkára. A brüsszeli közlekedési vállalat (STIB) azt javasolja, hogy aki teheti, kerülje szerdán a brüsszeli tömegközlekedést.

A vonatok legtöbbje nem közlekedik, jelentések szerint a szerelvények indulása különösen a reggeli órákban akadozott.

A közlekedési sztrájkhoz a kereskedők szakszervezetei is csatlakoztak, ezért számos áruházlánc zárva tart szerdán. A sztrájkhoz nem csatlakozó üzletek forgalmát a beszállító cégek munkájának kimaradása, valamint az csökkenti, hogy a megmozdulás résztvevői több esetben elállják a bejáratokat. Országosan szünetel a hulladékgyűjtés, az újságok terjesztése is korlátozott, az iskolák csak a tanulók fogadását biztosítják, az oktatás a legtöbb intézményben szerdán elmarad.