A Lufthansa bebiztosította magát arra az esetre, ha mégsem sikerülne megkaparintania az Alitaliát, az olasz Corriere della Sera napilap úgy tudja, a németek a Norwegian és/vagy a Wizz Air felvásárlását is fontolóra veszik.

A lap idézte Harry Hochmesitert, a Lufthansa-csoport igazgatóságának tagját, aki röviddel az olasz állami vasút illetékeseivel való találkozás előtt azt mondta, az Alitáliával kapcsolatban az a cél, hogy először irányítást szerezzenek a cég fölött, majd hosszútávon a teljes felvásárlásra törekednek.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezére szerint ha nem sikerül megszerezni az Alitaliát, a Norwegian és/vagy a Wizz Air felvásárlása is szóba jöhet. (Fotó: AIRportal.hu)

Ezt azt is jelenti a vezető elmondása szerint, hogy az első időszakban a társaság még megtartaná teljes identitását a római gyűjtő-elosztó központban és az üzemelés is teljesen függetlenül zajlana a német vállalattól. Később azonban a római hubot is integrálni szeretnék a társaság portfóliójába, ezt követően pedig a teljes német irányítás következne, amely a flotta jelentős slankításával is jár: a mostani 118 gépből 70-75 darab maradna meg, és létszámleépítésre is számítani kell.

Nagyjából hasonló folyamatok zajlottak a Brussels Airlines felvásárlásakor: először 50 százalékos részesedést szerzett a Lufthansa, majd a teljes felvásárlás után egyes járatok az Eurowingsnél kötöttek ki, sőt, a Brussels összes utasa diszkont utasnak számít.

Illusztráció (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az Alitalia abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy van választási lehetősége, sajtóhírek szerint a Delta is megkörnyékezte őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Corriere szerint Carsten Spohr, a Lufthansa vezetője most jutott el arra a pontra, amikor az esetleges alternatívákról kell dönteni. Német forrásaira hivatkozva az olasz napilap azt írta, ha az Alitaliával nem sikerül megállapodni, akkor legalább két alternatíva mutatkozik.

Az első és fontosabb, a Norwegian, amelynek az európai és hosszú távú járathálózata jól illeszkedne a Lufthansa fapadosa, az Eurowings szerkezetébe.

A második célpont a magyar kötődésű Wizz Air felvásárlása lenne az amerikai Indigo Partners befektetői csoporttól. Részleteket azonban nem tudni.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Lapunk megkeresésére a Lufthansa, illetve a Wizz Air nem kommentálta az értesüléseket. A német csoport annyit közölt még, hogy az Alitalia továbbra is érdekli őket, de csak akkor veszik meg, ha az általuk korábban vázolt körülmények fennállnak. Mint ismert, a Lufthansa egy a mainál kisebb üzemméretű Alitaliát szeretne megvenni.