Különös kérője akadt az Alitaliának, olasz lapértesülések szerint a Deltával tárgyalnak olasz szakértők a bajban lévő légitársaság egy részének felvásárlásáról, a küldöttség a héten utazik Atlantába.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség a La Stampa olasz napilap értesüléseire hivatkozva azt írta, az olasz kormány a Deltával is hamarabb köthet üzletet, mint a Lufthansával, mivel a németek létszámleépítéshez és átstrukturáláshoz kötötték az Alitalia megvásárlását, de ezt az olasz fél elutasítja. Bár azt még nem tudni, hogy a Delta milyen feltételeket szabhat.

Vélhetően ennek feltérképezése lesz a tárgyalók feladata, amikor a héten az amerikai légitársaság központjába, Atlantába látogatnak, hogy megkezdjék a tárgyalásokat. Furcsa módon az állam nem az Alitalia saját embereit küldi, hanem az olasz államvasút, a Ferrovie dello Stato embereit bízták meg.

Fotó: Alitalia

A társaság szakembereinek emellett cselekvési tervet kell készíteniük az Alitaliával kapcsolatos feladatokról, ebben már meg kell nevezniük egy partner légitársaságot. A határidő szűk, a La Stampa szerint február végéig kaptak időt a tárgyalók.

Az olasz lap szerint a Delta és az Alitalia leginkább a hosszútávú járatokon működhet majd együtt, de ennél több részletről nem tudni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az unió versenyjogi szabályozása szerint harmadik országbeli cég nem lehet többségi tulajdonosa egy unióban bejegyzett vállalatnak, így, ha meg is állapodnak, a Delta legfeljebb 49 százalékos részesedést kaphat. Ugyanez a helyzet az Air Italy esetében, ahol a Qatar Airways ugyanekkora részesedéssel bír, ami viszont arra elég is, hogy gatyába rázzák az olasz nemzeti légitársaságot.