Különös kérője akadt az Alitaliának, olasz lapértesülések szerint a Deltával tárgyalnak olasz szakértők a bajban lévő légitársaság egy részének felvásárlásáról, a küldöttség a héten utazik Atlantába.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség a La Stampa olasz napilap értesüléseire hivatkozva azt írta, az olasz kormány a Deltával is hamarabb köthet üzletet, mint a Lufthansával, mivel a németek létszámleépítéshez és átstrukturáláshoz kötötték az Alitalia megvásárlását, de ezt az olasz fél elutasítja. Bár azt még nem tudni, hogy a Delta milyen feltételeket szabhat.

Vélhetően ennek feltérképezése lesz a tárgyalók feladata, amikor a héten az amerikai légitársaság központjába, Atlantába látogatnak, hogy megkezdjék a tárgyalásokat. Furcsa módon az állam nem az Alitalia saját embereit küldi, hanem az olasz államvasút, a Ferrovie dello Stato embereit bízták meg.

Fotó: Alitalia

A társaság szakembereinek emellett cselekvési tervet kell készíteniük az Alitaliával kapcsolatos feladatokról, ebben már meg kell nevezniük egy partner légitársaságot. A határidő szűk, a La Stampa szerint február végéig kaptak időt a tárgyalók.

Az olasz lap szerint a Delta és az Alitalia leginkább a hosszútávú járatokon működhet majd együtt, de ennél több részletről nem tudni.

Hirdetés

Az unió versenyjogi szabályozása szerint harmadik országbeli cég nem lehet többségi tulajdonosa egy unióban bejegyzett vállalatnak, így, ha meg is állapodnak, a Delta legfeljebb 49 százalékos részesedést kaphat. Ugyanez a helyzet az Air Italy esetében, ahol a Qatar Airways ugyanekkora részesedéssel bír, ami viszont arra elég is, hogy gatyába rázzák az olasz nemzeti légitársaságot.

Hirdetés