Az egyik legnagyobb USA-beli légitársaság minden új belépő alkalmazottól kérni fogja az oltási igazolást, ennek hiányában nem veszik fel az illetőt a vezérigazgató nyilatkozata szerint.

Ed Bastian, a Delta vezetője a CNN-nek azt mondta, atlantai múzeumukat a járvány kitörésekor vírustesztelő központtá alakították, ahol minden munkavállalójukat hetente kétszer vizsgálták.

Amióta elérhetők a vakcinák, így már oltópontként működik, a jelentkezőknek a Delta felújított, történelmi repülőgépei mellett adják be a szérumokat.

Fotó: Delta Air Lines

Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Ed Bastian, hogy minden, a céghez újonnan belépő alkalmazottól meg fogják követelni az oltás meglétét, ennek hiányában nem foglalkoztatják az illetőt.

A meglévő dolgozóktól ugyanakkor nem várják el ugyanezt, mert a vezérigazgató szerint “nem lenne méltányos rájuk erőszakolni” az oltást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hozzátette: a munkavállalók közel 65 százaléka már megkapta legalább az első adagot, és várhatóan 75-80 százalékuk fogja beoltatni magát.

Bár senkit nem fog az oltásra kötelezni a munkavállalók között, de szeretné, ha tisztában lennének az ezzel járó kockázatokkal, például azzal, hogy előfordulhat: nemzetközi járatra nem kerülhetnek, ha esetleg a fogadó ország előírja majd az oltás meglétét. Feltételezése szerint ez utasokat is érinthet egyébként.

Hasonlóan nyilatkozott korábban Alan Joyce, a Qantas vezetője, aki még az év elején úgy vélte, a nemzetközi járatokon előírás lehet az oltás megléte az utasoknak is, és ezt ő személy szerint támogatná is.

Az Európai Unióban arról egyelőre nincs szó, hogy a repülőgépre szállók esetében akár a nemzetközi, akár a belföldi légijáratokra csak az oltással rendelkezőket engednék fel, az uniós immunitási igazolásról szóló, elfogadás alatt lévő rendelet szerint a betegségen átesettekhez vagy másokhoz képest az oltottak annyi előnyt élveznek majd, hogy nem kell tesztet készíteniük a járat indulása előtt, és karanténba sem kell vonulniuk.

Willie Walsh, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója is úgy foglalt állást: nem lenne jó, ha csak az oltottakat engednék repülni, szerinte igazságtalan, és ezért elképzelhetetlen lenne egy ilyen szabály.