A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) zéró toleranciát hirdetett a rendbontó utasokkal szemben, két tavalyi eset miatt pedig mint kiderült, rekordösszegű büntetéseket szabott ki.

Az FAA 81 950 amerikai dollár (28,5 millió forint) összegű büntetést szabott ki egy rendbontó utasra, aki 2021. július 7-én a Dallas-Fort Worth és Charlotte közötti járaton félrelökte és fenyegette a személyzet egy tagját, holott ő csak segíteni akart neki, miután a székek közötti folyosón elesett. Ezt követően pedig ki akarta nyitni repülés közben a gép ajtaját, és megütött egy légiutas-kísérőt, mielőtt sikerült megbilincselni és lekötözni a Flightglobal híre szerint.

Egy másik esetben a hatóság 77 272 dolláros (26,9 millió forint) összeg befizetésére kötelezett egy rendbontó utast, aki a Delta Air Lines Las Vegas és Atlanta közötti járatán balhézott szintén 2021 júliusában. A férfi a mellette ülő, idegen női utast próbálta ölelgetni és csókolgatni, majd a fedélzet elülső részébe sétált, a személyzet utasítása ellenére sem volt hajlandó visszatérni az ülőhelyére, többször megharapott egy másik utast, és szintén megpróbálta kinyitni a repülőgép ajtaját.

Illusztráció.

Az FAA tavaly összesen közel 2 millió dollár értékben szabott ki bírságot a rendbontó utasokra, miután az amerikai kormány 2021 elején zéró toleranciát hirdetett a légijáratok, beleértve a személyzet és az utastársak biztonságát veszélyeztető, fenyegető, megfélemlítő magatartást tanúsító, vagy a személyzet munkáját akadályozó utasokkal szemben.

A hónap elejéig a hatóság 7062 ilyen esetről kapott jelentést a légitársaságoktól, ebből csaknem ötezer a 2021 januárja óta kötelező maszkviseléssel volt kapcsolatos.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.