Ha november 13-ig nem talál befektetőt vagy más pénzügyi forrást működése finanszírozására, akkor végleg leállhat az Astra Airlines. A görög cég gazdasági problémái miatt online foglalásokat sem fogad, és több járatot törölt menetrend szerinti üzemelésében.

A négygépes flottával üzemelő görög légitársaság november 9-én szombaton és másnap törölte több járatát “üzemelési okokra” hivatkozva, vasárnaptól pedig ideiglenesen le is állította online foglalási felületét.

Az egyebek mellett Szaloniki és Athén, valamint Kósz szigete közötti járatpárok utasait még aznap tájékoztatták, hogy visszatérítik a jegyük árát, más lehetőséget, például az ilyenkor szokásos másik járatra történő átfoglalást fel sem ajánlotta számukra a cég – írta meg elsőként a Capital.gr görög gazdasági szaklap.

A hivatalos közlemény hangsúlyozza, hogy minden beérkező kompenzációs kérelemre november 15-ig reagálni fognak.

A járatok törlésére azért került sor, mert a napi üzemelés biztosításához, például a leszállási illetékek kiegyenlítéséhez vagy a szükséges üzemanyag kifizetéséhez sincs elég pénz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Astra Airlines helyzetét miatt már a görög polgári légiközlekedési hivatal (HCAA) is vizsgálni kezdte, ez akár engedélyei korlátozásával vagy bevonásával is járhat.

Illusztráció, az Astra Airlines BAe-146-300-asa (Forrás: Wikimedia Commons)

Az egy BAe-146-300 sugárhajtóműves és három ATR turbólégcsavaros gépet üzemeltető légitársaságnak emiatt november 13-ig van ideje befektetőt találni, vagy bármilyen más úton megoldani a finanszírozását, másképp valószínű, hogy csődöt kell jelentenie – erről az Aviation24.be értesült.

Ez a görögországi belföldi forgalom szempontjából is problémákat okozhat hosszabb-rövidebb időre, mivel a kormányzat nemrég kötött közszolgáltatási szerződést az Astrával néhány sziget összekötésére az ország több pontjával, így ennek a feladatnak az ellátására is új céget kell keresni, amely rendelkezik erre alkalmas, kisebb utasszállítókkal.