Reorganizációs tervet készített és hitelezőivel szembeni csődvédelmet kért a Norwegian Air Shuttle.

Mivel a legfontosabb vagyonelemei (a repülőgépek) Írországban vannak bejegyezve, a Norwegian egy ottani bíróságon csődvédelmet kért – derül ki a cég friss közleményéből. A tájékoztatás szerint ezzel az a céljuk, hogy csökkentsék az adósságállományt, friss tőkét vonjanak be, valamint a piaci igényekhez igazítsák a flotta méretét.

A folyamat várhatóan öt hónapot vesz igénybe, ez idő alatt (vagy legalábbis készpénzállománya erejéig) a légitársaság zavartalanul működik, és az oslói tőzsdén is tovább folyik a kereskedés a részvényeivel.

Forrás: Norwegian

Az átszervezés során kiemelt figyelmet fordít a légicég a lehető legtöbb dolgozó megtartására.

Jacob Schram vezérigazgató szerint a Norwegian jövője érdekében muszáj volt csődvédelmet kérni, ezzel megteremtik az esélyt arra, hogy pénzügyileg megerősödjön a cég.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hibrid üzleti modellben működő légitársaság azok után kényszerült csődvédelembe, hogy a norvég állam kijelentette: nem biztosít több anyagi segítséget.

A vezérigazgató “arculcsapásként” értékelte a kormányzat ezen álláspontját, szerinte a cég az elmúlt időszakban végrehajtott átszervezésnek köszönhetően fenntarthatóbb és versenyképesebb légitársaságként került volna ki a válságból, ha magkapta volna a szükséges pénzügyi támogatást. A kormány segítsége nélkül azonban a jövője rendkívül bizonytalanná vált.

A következő hónapokban mindössze 600 dolgozóval és 6 aktív repülőgéppel működik majd a légitársaság, norvég belföldi járatokat teljesítve, összesen 12 útvonalat fenntartva.