Kérdéses a Norwegian sorsa a cég vezetője szerint, miután a norvég kormány bejelentette, hogy a légitársaság nem kap további pénzügyi támogatást, annak ellenére, hogy a válság miatt működésének fenntartásához erre szükség lenne.

A tény, hogy a norvég kormány nem nyújt további pénzügyi támogatást a légitársaság túléléséhez, hatalmas csalódást jelent, miközben a cég versenytársai milliárdokat kapnak országaik kormányától – jelentette ki Jacob Schram vezérigazgató a légitársaság közleménye szerint.

A cégvezető szerint „arculcsapásként” érte a kormány döntése mindazokat, akik a Norwegiannél a légitársaság túléléséért küzdenek.

Forrás: Norwegian

Álláspontja szerint a légitársaság az elmúlt időszakban végrehajtott átszervezésnek köszönhetően fenntarthatóbb és versenyképesebb légitársaságként kerülne ki a válságból, ha magkapta volna a szükséges pénzügyi támogatást. A kormány segítsége nélkül azonban a cég jövője rendkívül bizonytalanná válik.

Később a légitársaság azt is közölte, hogy az utóbbi hónapokban még aktív 21 repülőgépéből 15-öt letárol, és további 1600 dolgozóját kénytelen fizetés nélküli távollétre küldeni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Így a járvány előtt tízezer munkavállalót foglalkoztató légitársaság a következő hónapokban mindössze 600 dolgozóval és 6 aktív repülőgéppel működik majd, norvég belföldi járatokat teljesítve, összesen 12 útvonalat fenntartva.

A közlemény kitér arra is, hogy a járvány miatti krízis márciusi kezdte óta a Norwegian jelentős mértékben átstrukturálta adósságait, 18 milliárd norvég koronás tartozását konvertálta át tulajdonrészre. Az év elején, a válság előtt még úgy nézett ki, hogy idén a történetének legjobb nyári szezonját zárhatja a cég.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a légitársaság négy bázist tart fenn Norvégiában, ahol 2300 dolgozót alkalmaz, további több ezret pedig más országokban. A közlés szerint 24 ezer munkahely fenntartásához járul hozzá Norvégiában és 18 milliárd koronával járul hozzá a helyi gazdasághoz.

A vezető ugyanakkor kifejezte köszönetét az utasoknak, dolgozóknak, a norvég parlamentnek, a részvényeseknek, lízingcégeknek, hitelezőknek, kötvénytulajdonosoknak, a turisztikai iparágnak és mindenki másnak, aki a légitársaság mellett áll ebben a nehéz időszakban.