Főként hadiipari részlegének rosszabb teljesítménye, illetve az A380-as program miatt jelentősen, 86 százalékkal csökkent az Airbus adózott eredménye a március 31-én végződött első pénzügyi negyedévben.

Az Airbus honlapján közzétett eredménykimutatás szerint az árbevétel 24 százalékkal 12,5 milliárd euróra nőtt, ugyanakkor az üzemi eredmény 9 százalékkal 181 millióra, az adózott eredmény pedig 86 százalékkal 40 millió euróra romlott.

Az Airbus szerint az üzemi eredményben jelentős szerepet játszott, hogy a német kormány blokkolja a Szaúd-Arábiának szánt hadiipari licencek kiadását, amely így 190 milliós lyukat ütött a költségvetésben, emellett 61 millió eurójába került az Airbusnak az A380-as programhoz köthető plusz költség.

Forrás: Airbus

A január-márciusi időszakban a társaság bruttó 62, nettó -58 gépre szerzett megrendelést, utóbbi szám az Etihaddal történt kereskedelmi megállapodás és géplemondás, valamint az A380-as program végleges leállítása kapcsán az Emirates megrendelés-módosítása hozta ki. Az időszakban az Airbus 162 gépet adott át, a növekvő árbevétel ezt tükrözi, mivel tavaly ugyanebben az időszakban ennél kevesebb, 121 gép gyártásával végeztek.

A kereskedelmi gépek rendelésállománya 7357 gépen állt, listaáron számolt értékét a gyártó nem közölte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kereskedelmi típusokat gyártó részleg 34 százalékkal 9,6 milliárd euróra növelte árbevételét, az üzemi eredmény a tavaly 2 milliós veszteség után idén 392 milliós nyereséget mutatott. Az Airbus Helicopters 5 százalékkal több, 1 milliárdos bevételből gazdálkodhatott, eredménye 9 millió euró aktívum volt szemben a tavaly 10 milliós veszteséggel. A hadiipar a már részletezett plusz kiadások miatt a tavalyi 265 milliós nyereség után idén 117 milliós veszteséget termelt üzemi szinten.

Előrejelzésében az Airbus 880-890 gép átadásával számolt, míg tavaly 900 gépet adtak át.