Csökkentette veszteségeit a kanadai Bombardier 2017-ben, de a C Series program nagyon sok pénzt vitt el, viszont a magángépes üzletág pozitív évet zárt.

A kanadai gyártó honlapján közölt eredménybeszámoló szerint a teljes cégcsoport tavaéy 16,1 milliárd dollár bevételből gazdálkodhatott, 1 százalékkal kevesebből, mint egy évvel korábban. Az üzemi eredmény a tavalyi 58 millió dolláros veszteség után idén 246 milliós nyereségbe csapott át, de túl sok oka nincs örülni a társaságnak.

A kereskedelmi típusokat gyártó részleg 9 százalékkal kevesebb, 2,4 milliárd dollár bevételt termelt az év során, üzemi eredménye 385 millió dolláros veszteséget mutatott, ami kimondottan jónak számít, mivel 2016-hoz képest 56 százalékkal javult ez az eredményük. Ezen kívül azonban sok jóról nem lehet beszámolni, a felvett rendelés (70 darab) a felére csökkent, a leszállított gépek száma (73 darab) pedig 15 százalékkal csökkent.

Forrás: Bombardier

Ennél sokkal jobban teljesített a magán- és üzleti gépekkel foglalkozó részleg, amely a kereskedelmi típusokkal foglalkozó egységnél kétszer több, 4,9 milliárd dollár bevételt szedett össze, bár ez is 14 százalékkal rosszabb, mint 2016-ban. Üzemi szinten viszont még legalább nyereséget produkálnak, bár a 2017-ben elért 391 milliós nyereség 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ezek után nem csoda, hogy a vezérigazgató bejelentette, elsősorban a bizjetek felé veszik az irányt, a kereskedelmi típusoknál a fő termék, a C Series értékesítését pedig az Airbusra bízzák.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.