Csütörtök éjfélig meghosszabbították a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC) szerda hajnalban kezdett sztrájkját.

Fotó: Lufthansa | © AIRportal.hu

Fotó: Lufthansa

A munkabeszüntetés a hosszú és rövidtávú járatokat is érinti, köztük több budapesti járatot is. A légitársaság egyelőre még nem publikálta csütörtöki menetrendjét.

A sztrájk miatt 876 járatot töröltek a Lufthansa szerdai menetrendjéből, ami mintegy 100 ezer utazót érint.

Kimarad szerdán öt Budapest és München, illetve négy Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpár is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint

a Lufthansa törölte az összes Frankfurtból és Münchenből Ferihegyre érkező és visszainduló járatát szerdán.

Csütörtökön a Lufthansa 912 járatát törli a sztrájk miatt, köztük 82 interkontinentális járatot. A sztrájk 24 órával történő meghosszabbítása újabb 115.000 utast érint. A két napon összesen körülbelül 1.800 járat nem indul el és 215.000 utas nem tud vagy tudott elutazni a menetrend szerinti járatával.

A légitársaság kedden a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, a sztrájk jogellenességének megállapítását és megtiltását kérve, de a testület elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy állami bíróság nem szólhat bele a kollektív szerződések kialakításának menetébe. A Lufthansa fellebbezett a döntés miatt, de a másodfokon eljáró hesseni tartományi munkaügyi bíróság is elutasította kérelmét.

A VC a bírósági eljárás lezárása után közölte, hogy nemcsak szerdára, hanem csütörtökre is egész napos sztrájkot hirdetnek.

A Lufthansa Csoport többi légitársaságát – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés.

A Lufthansa egyelőre nem változtatott csütörtöki menetrendjén, amelyben így valamennyi tervezett budapesti járat is szerepel.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött, 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl és munkaügyi közvetítő bevonását javasolja. A szakszervezet szerint az ajánlat a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan.

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

Ha a sztrájk alatt utaznál ezt a videót ajánljuk

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!