Kisméretű, könnyen telepíthető, a pilóta nélküli repülőeszközök hatékony detektálására képes radarberendezést fejlesztett ki a Rostec orosz állami mamutholding egyik leányvállalata.

Az orosz ipart általánosan összefogó állami holding egyik leányvállalata, a Roselectronics fejlesztette ki a kisméretű, könnyen és gyorsan telepíthető eszközt.

Ígéreteik szerint a mikrohullámú radar 7,5 kilométerről képes detektálni kisméretű drónokat is.

Az észlelni kívánt távirányítású repülőeszközökhöz hasonlóan maga a berendezés is igen kicsi, egyik irányban sem nagyobb 33 centiméternél, így könnyen szállítható, és szinte akárhova telepíthető.

Működéstartománya a közúti sebességmérésre is használt traffipaxokhoz hasonlóan a mikrohullámnak számító Ka-sáv, aminek frekvenciája 24-40 GHz között mozog.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érzékelőket egy forgó alapra szerelték rá a gyártó szakemberei, így minden irányban ugyanolyan hatékonysággal üzemelhet, mind kézi vezérlésű, mind pedig teljesen automata üzemmódban – számolt be a Russian Aviation.

Illusztráció, DJI Spark drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Oleg Yevtusenko, a Rostec megbízott igazgatója szerint a fejlesztést az indokolta, hogy a kisméretű repülőeszközök elterjedésével az általuk jelentett veszély is egyre világosabbá válik mindenki számára, és ez ellen valamit tenni kell.

A vállalat vezetője szerint már a kisebb drónok is alkalmasak kémkedésre, illegálisan végzett felderítésre, de ha ez nem lenne elég, robbanószerkezetek vagy más fegyverek hordozására is képesek lehetnek.

Mindehhez ráadásul nincs szükség ipari felhasználásra szánt, akár szigorú törvényi szabályozás alá eső eszközre, játékboltban is beszerezhetők a többmotoros gépek, vagy otthon is összeépíthetők a hatótávolságot és teherbírást tekintve viszonylag nagy teljesítményű drónok.

Észlelésük ezért kulcsfontosságú, de a hagyományos technológia a drónok kis radarkeresztmetszete miatt egyszerűen alkalmatlan a feladatra még kisebb távolságnál is. A Roselectronics elsők között kínál megoldást a problémára a világon, polgári és katonai ügyfelei számára egyaránt – emelte ki Yevtusenko.

Mint arról beszámoltunk, Oroszországban nem ez az első törekvés, amivel keményen igyekeznek rászorítani a pilóta nélküli eszközök használóit a szabálykövető repülésekre. 2018 második félévében már az ország minden nagyvárosa – kiemelten a kulcsfontosságú zónák, például a moszkvai Vörös Tér – felett üzembe helyezte légierő saját anti-drón radarpajzsát.

Az új berendezésből – amennyiben tényleg beválik – több egységet telepítve akár nagyobb területek, például repülőterek feletti légtér is lefedhető, az észlelés után viszont kérdéses, hogyan lehet hatékonyan kiiktatni egy akár több száz méteres magasságba is emelkedni képes drónt.