Drónos kiszállítással kísérletezik a Tesco, elsőként Írországban próbálnak meg így kisebb megrendeléseket kézbesíteni. Amerikában eközben élesedik a verseny az UAV-okkal végzett kiszállítás piacán, és ringbe száll a Walmart áruházlánc is.

Az Egyesült Államokban már évek óta több cég is fejleszt olyan drónokat és hozzájuk kapcsolódó rendszereket, amelyek alkalmasak kisebb-nagyobb áruk célba juttatására. Ez korántsem egyszerű feladat, a hatótávolságon kívül a teherbírásnak is elég nagynak kell lennie a rentábilis üzemeltetéshez.

Illusztráció (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A koronavírus-járvány alatt viszont ugrásszerűen megnőtt az igény a kiszállításokra és az érintkezésmentes vásárlásra világszerte. Európában a Tesco most elsőként jelentette be, hogy drónokkal fog kiszállítani bizonyos rendeléseket partnere, a Manna segítségével. A kísérlet Írországban kezdődik, a cég ugyanis itt már rendelkezik üzemelési engedéllyel – írta meg a Reuters hírügynökség.

Először csak a kisebb volumenű, néhány tételből álló rendelések kiszállításával próbálkoznak, de ezeket a rendeléstől számított 30-60 percen belül kézbesíteni szeretnék – mondta el Claire Lorains, a Tesco innovációért felelős igazgatója.

Hozzátette, ezek tipikusan olyan alapanyagok lehetnek, amik éppen hiányoznak a vevők háztartásából egy-egy étel elkészítéséhez, vagy lemaradtak a bevásárló listáról, és éppen ezért gyorsan kézhez szeretnék azt kapni. A Tesco úgy számol, a következő években az ilyen kisebb vásárlások sok milliárd dolláros forgalmat generálnak a következő években.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Alakulóban a verseny a tengerentúlon

Hosszadalmas tesztprogramok, az esetleges biztonsági kockázatok felmérése és minimalizálása után az Egyesült Államokban az Amazon online kereskedelmi vállalat augusztus végén kapta meg a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) Part 135 szabály szerinti jóváhagyását a drónos kiszállításra.

A Prime Air drónflotta egyik tesztpéldánya (Fotó: Amazon)

Ugyanilyen engedélyt kapott az Alphabet tulajdonában álló Wing is, a UPS pedig légitársaságként üzemeltethet UAV-okat kereskedelmi céllal.

A versenybe most beszállt a Walmart is, a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Flytrex-el karöltve. A Tescóhoz hasonlóan kisebb online megrendeléseket terveznek kiszállítani. Az észak-karolinai Fayettevilleben indult projekt egyelőre kísérleti jellegű, de ha beválik, akkor közleményük szerint kiterjeszthetik más városokra is.

A kézbesítéseket úgynevezett drop-off formában tervezik, vagyis a csomagot a drón az ügyfél ajtaja előtt automatikusan leoldja, tehát leszállnia sem kell a kézbesítéskor.

A metódus tökéletesítése nem lesz könnyű, a nehézségeket jól jelzi, hogy a versenytárs Amazon rendszerét 2013 óta fejlesztik és tesztelik, jó ideje a cég saját légitársasága, a Prime Air égisze alatt. Ennek ellenére hiába vannak a vállalat kezében a szükséges dokumentumok, még ők sem tudták a napi szintű üzemelésbe bevonni a technológiát.