Oroszország nemzeti légitársasága megvásárolt 10 darab Boeing 777-300ER repülőgépet, amelyeket egy ír lízingcégtől bérelt közel tíz éve, az ügylethez sikerült beszerezni az orosz és a külföldi hatóságok engedélyét is.

A tíz szélestörzsű, nagy hatótávú gépet 2013-2014 óta üzemelteti az Aeroflot pénzügyi lízingkonstrukcióban, a gépek eddigi tulajdonosa egy meg nem nevezett, írországi székhelyű lízingcég.

Az Aeroflot egy szóvivője azt mondta az Interfax hírügynökség szerint, hogy a kivásárlási tranzakcióhoz az orosz és a külföldi szabályozó hatóságok minden szükséges engedélyét megszerezték.

A vállalat folytatja a tárgyalásokat további repülőgépek kivásárlása érdekében, azzal a céllal, hogy a meglévő külföldi gyártmányú repülőgépekből álló flottáját megtarthassa, valamint bővítse a gépek üzemeltetési képességeit – tette hozzá.

Fotó: AIRportal.hu

A Reuters már december végén hírt adott arról, hogy Oroszország megállapodna a korábban bérelt nyugati repülőgépek tulajdonjogának rendezéséről, sőt a dublini székhelyű SMBC Aviation Capital lízingcég a ch-aviation.com cikke szerint az Európai Uniónál és az ír kormánynál is azért lobbizott, hogy kapjon kivételezést a szankciók alól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, az ukrajnai háború tavaly februári kezdetét követően a repülőgépek exportja mellett a Nyugat – beleértve az EU-t – a már élő repülőgépbérleti szerződések megszüntetésére is kötelezte a nyugati lízingcégeket. Ez az orosz légitársaságok flottáinak több mint felét érintette, de Oroszország nem szolgáltatta vissza a repülőgépeket, így több mint 400 darab, összesen 10 milliárd USA-dollár értékű repülőgép rekedt az országban.

Korábban az orosz kormány arra utasította a légitársaságokat, hogy rendezzék a külföldi lízingbeadókkal a jogi kapcsolataikat annak érdekében, hogy a szankciók elrendelése előtt bérleti konstrukcióban üzemeltetett repülőgépek tulajdonjogát megszerezzék.

Mint megírtuk, az Aeroflotnak már tavaly májusban sikerült megszereznie nyolc Airbus A330-300-as tulajdonjogát, miután megállapodott arról, hogy a tranzakció kivételt képezzen az uniós szankciók alól.