Testhőmérséklet-mérő kapukkal ellenőrzik a koronavírus által érintett kínai térségből érkező utasokat több repülőtéren is szerte a világon. Az USA több légikikötőjében, de Rómában és Belgrádban is megkezdték a Kínából érkező utasok egészségügyi ellenőrzését. A magyarországi Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye szerint – a WHO ajánlásaival összhangban – Magyarországon nem tervezik a beutazók egészségügyi ellenőrzését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében arról tájékoztatott, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt.

Három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Vuhanba; más EU országok nagy forgalmú reptereiről pedig átszállással lehet eljutni oda.

A kínai hatóságok a vuhani nemzetközi repülőtéren 2020. január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését lázméréssel, a lázas utazóknál pedig további vizsgálatot végeznek.

A vuhani reptéren szerdán több járatot is töröltek, majd január 23-án helyi idő szerint 10 órától a hatóságok lezárták a város repterét, vasútállomásait és korlátozták a tömegközlekedést. A légikikötőben az összes érkező és induló járatot törölték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, mivel az jelentős anyagi ráfordítást és humán erőforrást igényel, nagy fennakadást okozhat, hatékonysága viszont rendkívül alacsony.

Vuhan pirossal jelölve, sárgával pedig azok a városok, ahonnan van jelenleg közvetlen járat Ferihegyre.

Budapestre Vuhanból nem közlekedik közvetlen járat, azonban öt másik kínai reptérről, hetente 11 menetrend szerinti közvetlen utasszállító járaton összesen több mint 3000 széket kínálnak (beutazó irányban) a magyar fővárosba a légitársaságok. Az Air China hetente háromszor érkezik Ferihegyre Pekingből minszki közbenső leszállással. A Shanghai Airlines Sanghajból a hét három napján közvetlenül, valamint heti kétszer Hszian és heti egyszer Csengtu érintésével repül Budapestre.

A Hainan Airlines pedig heti két járattal Csungkingot köti össze Feriheggyel.

Az ügyben kerestük a Budapest Airportot is, kérdésünkre azt válaszolta a reptérüzemeltető: „Bármilyen járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelhet el. A Budapest Airportnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy a Magyarországra légi, közúti, vagy vízi útvonalon belépő személyek egészségügyi ellenőrzésével kapcsolatban született volna hatóság által elrendelt intézkedés. Amennyiben erre sor kerülne, az ellenőrzési feladatokat a hatóságok végzik, a Budapest Airport pedig megteszi a rá vonatkozó előírásokat.”

Mit tegyenek a térségbe utazók?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye kitér arra is, hogy a Kínába utazók számára jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb.

Mossanak gyakran kezet, kerüljék a kontaktust beteg emberekkel/állatokkal, valamint az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat és állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak javasolják az influenza elleni védőoltást.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag. Ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt, vagy azt követően, fontos, hogy orvoshoz forduljon, és jelezze, hogy hol járt.

Rómában, Belgrádban és az USA több repterén ellenőrzik az utasokat

A római Fiumicino nemzetközi reptéren csütörtök reggel hat órától működik az úgynevezett egészségügyi folyosó. Az ellenőrzést az olasz Vöröskereszt orvosai és személyzete végzi. A közép-kínai Vuhanból érkező menetrend szerinti járatok utasainak hőkamerával ellátott kapukon kell áthaladni. Az érkezőknek kérdőívet is ki kell tölteniük, többek között olaszországi tartózkodási helyük feltüntetésével – adta hírül az MTI.

Az olasz főváros és Vuhan között heti három közvetlen járat közlekedik, Kína különböző városaiból pedig naponta öt járat érkezik Rómába, valamint további tíz olyan, amelynek utasai átszállással érkeznek meg Kínából az olasz fővárosba. Tavaly 700 ezer kínai szállt le a Leonardo Da Vinci reptérre.

Fotó: AIRportal.hu

Hasonló vizsgálatokat vezettek be a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, ahol hőkamerákkal vizsgálják ezentúl a Szerbiába érkező utasokat , hogy kiszűrjék azokat, akik esetlegesen megfertőződhettek az új koronavírussal. Ezt szerdán jelentette be a szerb egészségügyi miniszter az MTI tudósítása szerint.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt pénteken közölte, hogy New York és San Francisco város repülőterein – amelyeket közvetlen repülőjáratok kötnek össze Vuhannal – megkezdték a kínai nagyvárosból érkezők alapos vizsgálatát. Los Angelesben e héten vezették be a Kínából érkező utasok egészségügyi szűrését, legutóbb pedig a chicagói és az atlantai repülőtereken is elkezdték az ellenőrzést.

Eközben több, a térségbe repülő légitársaság, köztük például a hongkongi Cathay Pacific engedélyezte a légiutas-kísérőinek, hogy munkájuk közben, a járatok fedélzetén egészségügyi maszkot viseljenek.

Az MTI szerdán este közölt adatai szerint az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt elhunytak, valamint 470-re a fertőzöttek száma (ezek az ismert, igazolt esetek, valójában a szám ennél jóval magasabb lehet).

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent, kedden az amerikai sajtó közölte, hogy az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

Fotó: AIRportal.hu

Bár Szlávik János infektológus az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában adott nyilatkozata szerint valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre, aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában.

A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén az évente változó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe, karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak.

Fotó: AIRportal.hu