Egy az Egyesült Királyságból Ciprusra tartó Boeing 737-800-as utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripen géppárját szerda délután. A honvedelem.hu információi szerint az intézkedésre azért volt szüksége, mert a repülőgép személyzete nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással.

Magyarország légterébe való belépésekor nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy, az Egyesült Királyságból Ciprusra tartó utasszállító repülőgép október 10-én a kora délutáni órákban. Az Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit.

A Boeing 738 típusú utasszállító repülőgép a repülési tervtől nem tért el, de nem vette fel a kapcsolatot a légiforgalmi irányítással. A Gripen-pár néhány percen belül elfogta és a szerb határig kísérte a gépet, amellyel röviddel a határ átlépése előtt helyreállt az összeköttetés.

Magyar Gripenek a rampán (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Flightradar24.com, illetve a LiveATC archív adatbázisának adatai szerint a Jet2 légitársaság Edinburgh-ből Páfoszra tartó járata érintett az esetben. Az LS797-es járatot teljesítő Boeing 737-800-as Kőszeg térségében lépett be a magyar légtérbe nem sokkal 14 óra előtt, az irányítók többször is próbálták vele felvenni a kapcsolatot, sikertelenül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.