Hosszú leállást követően ismét teljesít járatokat a csődtől megmenekült dél-afrikai nemzeti légitársaság, bár a jövője egyelőre még nem biztosított.

Az üzemelését tavaly szeptember óta szüneteltető cég első járata ma szállt fel Johannesburgból, a ZS-SZJ lajstromjelű Airbus A320-asa a 317-es járattal Fokvárosba repült.

Az első napokban csak belföldi összeköttetéseket kínálnak majd az utasoknak, de a hónap végétől már nemzetközi járatok is elérhetővé válnak, igaz, csak Afrikában: Accrába, Kinshasába, Hararéba, Lusakába és Maputóba indulnak el a gépek.

Fotó: SAA

A kormány hathatós segítségével megmentett légitársaság jövője azonban továbbra is bizonytalan.

Bár az állam elkötelezett, hogy a korábban kiválasztott helyi konzorciumnak eladja a többségi, 51 százalékos tulajdonrészt, a szerződést még nem írták alá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég az elmúlt egy évben jelentős átalakításon ment át, csökkentették adósságállományát, a dolgozók 80 százalékát pedig elküldték. Idén tavasz végén jött ki a csődvédelemből, nem sokkal ez után sikerült befektetőt találni.

Dél-Afrika Polgári Repülési Hatósága még augusztus elején adta ki újra a cég légijármű üzembentartói (AOC) engedélyét, ugyanakkor ez csak nyolc repülőgép használatára jogosítja fel a társaságot.

Lapértesülések szerint az SAA három Airbus A319-est, két A320-ast, egy A330-300-ast és két A340-600-ast üzemeltet majd.