Heteken, de akár napokon belül is bejelenthetik a South African Airways újraindulását, a társaság a hatóságoktól már megkapta az ehhez szükséges engedélyeket.

A Dél-Afrikai Polgári Repülési Hatóság még augusztus elején adta ki újra a cég légijármű üzembentartói (AOC) engedélyét, ugyanakkor ez csak nyolc repülőgép használatára jogosítja fel a társaságot – írta a ch-aviation.

Lapértesülések szerint az SAA három Airbus A319-est, két A320-ast, egy A330-300-ast és két A340-600-ast üzemeltet majd.

Frissítés: A légitársaság augusztus 25-én bejelentette, hogy 2021. szeptember 23-tól indulnak újra a járatai. A repülőjegyek értékesítését és a foglalási rendszert augusztus 26-án nyitja meg a South African Airways.

Fotó: AIRportal.hu

A két A320-as a bejelentés után nem sokkal vissza is érkezett nagyjavításról Abu-Dzabiból Johannesburgba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár a légitársaság új üzleti tervében regionális géptípusok használata is szerepel, ezek üzemeltetésére egyelőre nem kapott engedélyt, ettől függetlenül több regionális útvonalon is megtarthatta repülési jogosultságát.

Az SAA a belföldi járatok mellett egyebek között Addis Ababába, Zanzibárba, Bamakóba, Nairobiba, illetve Londonba, Münchenbe, Frankfurtba, Mumbaiba, Perth-be, Sao Paulóba, az Egyesült Államokban Washingtonba, New Yorkba és Chicagóba, Kínában pedig Kantonba és Pekingbe is repülhet. A járatok többségét Johannesburgból, egy kisebb részét Fokvárosból teljesítheti.

Mint ismert, a South African Airways számára sikerült új többségi tulajdonost találnia a kormányzatnak, illetve a légitársaság hatalmas adósságállományának rendezésére is megoldás született állami részvétellel, így kikerülhetett a hosszú ideje tartó csődvédelem alól.

Eközben az SAA fapados leányvállalata, a Mango Airways csődvédelmet kért és határozatlan időre felfüggesztette működését. A cég a lejárt tartozásai miatt volt kénytelen leállítani a járatait.

A Mango emellett jelentős tartozásokat halmozott fel a repülőgépeit lízingelő és karbantartó cégek és az ország légiforgalmi szolgáltatója felé, valamint a munkavállalóinak is több havi bérrel adós. Az új üzleti terven még dolgoznak, októberben nyújthatják be a bíróságnak.