Határozatlan ideig felfüggesztette járatainak üzemeltetését a dél-afrikai low-cost légitársaság, a Mango Airlines, amely csődvédelem alá kerül az anyavállalat terve szerint.

A South African Airways pénzügyi problémákkal küzdő low-cost leányvállalata az ország légiforgalmi szolgáltatója (ATNS) felé fennálló, lejárt tartozásai miatt volt kénytelen leállítani a járatait.

A légitársaság emellett jelentős tartozásokat halmozott fel a repülőgépeit lízingelő és karbantartó cégek felé, valamint a munkavállalóinak is több havi bérrel adós.

Az anyavállalat új vezérigazgatója már a hét elején kijelentette, hogy a Mango Airlines csődvédelem alá kerül, ehhez a cég igazgatósága és részvényesei is hozzájárultak.

Forrás: Mango Airlines

Mint ismert, a South African Airways számára sikerült új többségi tulajdonost találnia a kormányzatnak, illetve a légitársaság hatalmas adósságállományának rendezésére is megoldás született állami részvétellel, így kikerülhetett a hosszú ideje tartó csődvédelem alól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég pénzügyi helyzetének rendezése azonban nem terjedt ki a leányvállalatokra, főként a szintén hatalmas adósságot felhalmozó Mango Airlinesra, amely nem férhetett hozzá a több mint 700 millió USA-dollár értékű állami mentőcsomag rá eső részéhez.

A low-cost légitársaság már áprilisban is kénytelen volt egy rövid időre felfüggeszteni a járatait, akkor a repülőtéri tartozásai miatt.

Az országban jelenleg is szigorú utazási korlátozások vannak érvényben a járvány miatt, így a járatoknak csak a töredéke közlekedik. Ettől a héttől a kormányzat némileg lazított a belföldi, turisztikai jellegű utazásokat érintő szabályokon, amely kedvezhet a low-cost légitársaság belföldi hálózatán a járatok visszaállításának.

A Mango Airlines két egykori Boeing 737-800-as repülőgépét már visszavette a tulajdonos lízingcég, ezeket jelenleg Ferihegyen tárolják. (Fotó: AIRportal.hu)